LOŠINJSKI LJEPOTAN VRAĆA SE KUĆI! Apoksiomen uskoro u novouređenom muzeju Palača Kvarner

Ministar Hasanbegović, gradonačelnik Gari Cappelli, ministar Kliman

Nakon devetogodišnjeg putovanja po svijetu i gostovanja u prestižnim muzejima, lošinjski brončani kip Apoksiomen vraća se na otok Lošinj u novouređeni muzej Palaču Kvarner, čije se otvorenje očekuje u travnju ove godine.

Stoga je u muzeju Mimara pred mnogobrojnim uzvanicima gradonačelnik Grada Mali Lošinj još jednom istaknuo važnost Apoksiomena za daljnji razvoj i pozicioniranje Hrvatske i otoka Lošinja na svjetskoj turističkoj karti. Kako je Apoksiomen istovremeno važan za razvoj turizma i kulturnog sadržaja, događaju su prisustvovali ministar kulture Zlatko Hasanbegović i ministar turizma Anton Kliman.

„Put i važnost brendiranja otoka Lošinja započeo je još 2006. godine kada je kip Apoksiomena prvi put predstavljen javnosti, a nakon deset godina spremamo se za otvorenje Muzeja posvećenog ovom znamenitom antičkom kipu koje je predviđeno za 30. travnja ove godine. Kroz proteklih deset godina Apoksiomen za Lošinj značio je jednu potpunu promjenu u pristupu turizmu jer više nije dovoljno ljudima ponuditi samo rivu i more, već je potrebno približiti i ovakav kulturni sadržaj staviti u središte događanja namijenjeno svim posjetiteljima Grada Malog Lošinja. Bitno je prikazati kako cijeli Lošinj odiše duhom antike što će se očitovati u događanjima, kako u sezoni, tako i izvan nje, i time zaista opravdati naziv otoka vitalnosti“, istaknuo je gradonačelnik Grada Malog Lošinja Gari Cappelli.

Ministar Hasanbegović, gradonačelnik Gari Cappelli, ministar Kliman_3

Novi dom Apoksiomena bit će preuređena Plača Kvarner koja se nalazi u samom centru Malog Lošinja. Projekt rekonstrukcije Palače Kvarner izveden je temeljem prvonagrađenog idejnog rješenja dvojca Randić –Turato koji su istovremeno autori arhitektonskog koncepta i projekta.

Glavni postav će biti Apoksiomen, a muzej će predstavljati spoj stare antike te modernog doba u kombinaciji sa specifičnostima podneblja lošinjskog arhipelaga.

Uzvanici

Tijekom proteklih godina Apoksiomen je bio izložen u mnogobrojnim svjetskim muzejima poput poput Musee de Louvre u Parizu, British Museuma u Londonu te Paul Getty muzeja u Los Angelesu gdje su ga imali prilike vidjeti milijuni turista. Time je Apoksiomen postao snažan kulturni i turistički brend po kojem su Hrvatska i Lošinj postali prepoznatljivi, a koji će svojim povratkom znatno doprinjeti unaprjeđenju i atraktivnosti cjelokupne ponude destinacije.

To je potvrdio i ministar turizma Anton Kliman istaknuvši kako je za kvalitetu ponude potrebna simbioza kulture i turizma. Napomenuo je i da vjeruje da će hrvatski turizam u budućnosti ovakvim primjerima preoblikovanja bogate kulturne baštine u turističke svrhe imati višestruko pozitivni učinak i stvoriti prepoznatljivost Hrvatske kao cjelogodišnje destinacije te da Hrvatska već sada ima sve preduvjete da postane jedna od vodećih kulturnih destinacija.

S obzirom da je kip Apoksiomena iznimno vrijedno i znamenito djelo te ujedno jedan od kompleksnijih konzervatorsko-restauratorskih projekata, u ovom trenutku prije velikog otvorenja i povratka na Lošinj, kip se nalazi u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu na posljednjoj provjeri.

„Ministarstvo kulture u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom već 17 godina radi na pomnoj restauraciji ovog spomenika kulturne baštine, kao i na njegovom predstavljanju građanima Hrvatske. Muzej Apoksiomena u Malom Lošinju tako predstavlja jedinstvenu muzejsku ustanovu u Republici Hrvatskoj koji je realiziran uz potporu Ministarstva“, rekao je ministar kulture Zlatko Hasanbegović.

Podsjetimo, hrvatski Apoksiomen jedan je od rijetkih sačuvanih grčkih kipova koji su nekada krasili grčka svetišta i gradove, posebice vježbališta. Kip prikazuje mladog atletu visokog 192 cm koji struže ulje i nečistoću s tijela nakon sportske aktivnosti. Prema potvrdama stručnjaka kip je izgrađen u nekoj grčkoj ljevaonici u 1. ili čak 2. stoljeću prije Krista.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari