LOVCI NA KORUPCIJU

Lovci na ”muljanje” s EU fondovima pronašli nepravilnosti u pet zemlja; Je li i Hrvatska među njima?

. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL

Novo Javno odvjetništvo Europske unije počinje s borbom protiv korupcije u zemljama članicama.

Dodatnim milijardama iz fondova Unije za obnovu poslije pandemije naročito će biti potrebna zaštita od zloupotrebe. Šefica novog Javnog odvjetništva Europske unije Laura Kövesi u Rumunjskoj je postala poznata kada je izdržala višegodišnji pritisak vlasti boreći se protiv korupcije.

Sjedište tužiteljstva je u Luksemburgu, ali će dobrim dijelom biti upućeno na nacionalne tužioce, a njih su dužne imenovati države-članice. I tu se javljaju problemi. Prvo je Malta odugovlačila s imenovanjem svojih tužitelja, a sada blokira Slovenija. Slovenski premijer Janez Janša sprječava imenovanje slovenskog kandidata, jer očito želi spriječiti rad antikorupcijskog Tužiteljstva Europske unije, pišu Vijesti.hr

“Skandalozno je to što se radi u Sloveniji. Kad Janša pušta poruke na Twitteru kao Trump, onda to pokazuje koliko su velike poteškoće“ na putu nove institucije, kaže zastupnik njemačkih liberala (FDP) u Europskom parlamentu Moritz Körner.

Šefica Kövesi i njezin zamjenik, njemački pravnik Andres Ritter, na čelu su pravnog organa od 23 tužitelja. Tu se odlučuje korupcije moraju li se istraženi slučajevi kazneno goniti. Ako je EPPO uvjeren da ima dovoljno dokaza o zloupotrebi novca Europske unije, onda se slučaj mora iznijeti pred nacionalne sudove zemlje gdje se dešava korupcija.

Suradnja s tužiteljstvom je dobrovoljna, jer je dogovorena u okviru “pojačane suradnje”, mehanizma koji Uniji omogućava nove projekte bez mijenjanja važećih propisa. Pored Mađarske i Poljske, suradnju su odbile i Danska, Švedska i Irska. Skandinavci često idu svojim putem u oblastima pravosuđa i unutrašnje politike.

U Mađarskoj se godinama kritiziraju unosni ugovori kojima se sljedbenicima i okruženju Orbana osigurava pristup proračunskim sredstvima Bruxellesa. Mnogi vjeruju da bi tu bilo posla za europsko tužiteljstvo. Suradnji se protivi osobno premijer Orban.

Na negativnoj listi međunarodne nevladine organizacije Transparency International, pet zemalja Europske unije su u donjem dijelu tabele: Mađarska, Poljska, Rumunjska, Hrvatska i Grčka. U posljednjem godišnjem izvješću te organizacije navodi se da je u tih pet zemalja bilo mnogo slučajeva prijevare u vezi sa sredstvima Europske unije.

Laura Kövesi ne želi komentirati odbijanje pojedinih zemalja da surađuju s tužiteljstvom. Ona izbjegava političke izjave da bi zaštitila svoju instituciju. Ipak, očekivanja su velika.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari