SASTANAK STOŽERA

Markotić upozorila: ‘Moramo popraviti brojke prije zime, stiže nam novi veliki pritisak’

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

U zagrebačkom Učilištu Civilne zaštite održan je sastanak Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske sa županijskim načelnicima civilne zaštite te pročelnicima i  voditeljima službi civilne zaštite.

Prilikom ulaska u prostorije svima se mjerila temperatura i dezinficirale ruke. Na sastanku su bili Alemka Markotić, Vili Beroš, Davor Božinović, Krunoslav Capak, ali i ministar obrazovanja Vladimir Fuchs.

“Analizirali smo trenutačnu situaciju s porastom broja novozaraženih, čuli smo od kolega sa županijskih razina kako oni vide situaciju i razgovarali smo o tome da se donesene mjere moraju što je efikasnije moguće provoditi. Svi se susreću s više-manje sličnim izazovom. Pogotovo je to važno sada jer počinje školska godina.

Županijski će stožeri i dalje pratiti epidemiološku situaciju na svom području i po potrebi predlagati nove mjere kako bi se broj zaraženih smanji. Ono što smo naglasili kao jednu smjernicu jer komunikacija s građanima. Treba ponavljati ono što je najvažnije, a to je da se svi drže onih osnovnih epidemioloških uputa, a to je držanje distance, higijena ruku, dezinfekcija i nošenje maski u zatvorenom prostoru. Ukoliko se svi toga pridržavamo ne bi bilo potrebe o stalnim sastancima, izvješćivanjima. S jedne strane, radi se o jednoj vrlo zaraznoj infekciji koja se može, kao što vidimo posljednjih dana, pretvoriti u jednu opasnu bolest, a način koji to možemo spriječiti uključuje svega nekoliko osnovnih radnje koje onda treba aplicirati doslovce u svakom trenutku našeg života”, rekao je nakon sastanka načelnik Nacionalnog stožera Davor Božinović.

Fuch: ”Važno je da djelatnici škola budu odgovorni i izvan škole”

Na sastanku je bio i ministar obrazovanja Radovan Fuchs.

“Zahvalio sam svim stožerima za pripreme oko povratka djece u škole. Imamo povratne informacije ravnatelja škola i očekujemo da školska godina krene onako kako je zamišljeno. Potrebno je odgovorno ponašanje svih nas. Naglasili smo potrebu ukazivanja na to da se djelatnici škola vrlo odgovorno ponašaju i izvan škole. Veliki problemi mogu nastati kada netko tko je stariji, profesori, tehničko osoblje, donese virus u školu. Tog trenutka primjenjuju se mjere samoizolacije. U tom slučaju će nam ispadati razredi, a moguće i cijela škola”, poručio je.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić rekla je da se u njihovoj bolnici vidi rezultat nepridržavanja mjera na terenu.

“Ako gledamo situaciju u državi, onda je to i dalje dobra situacija gledajući na svijet, ali ne trebamo s time biti zadovoljni jer smo mogli i možemo bolje. Bolje je ne imati hospitalizirane i teško bolesne. Od tri osobe na respiratoru jedna ima veću šansu da preživi, a dvije imaju veću šansu da ne prežive”, rekla je Markotić.

Istaknula je da “moramo popraviti rezultat prije zime jer stiže novi veliki pritisak, stižu nove infekcije”.

“Ne možete vidjeti prepuna dječja igrališta puna i pored toga tri terase kafića s gomilom roditelja, a djeca su raštrkana i nema distance. U ponedjeljak škola, ako netko u petak bude zaražen što ćemo reći? Da su se zarazili u školi? Ne može tako. Opasan je virus, ali iznimno je nevjerojatno da nam virus ne može ništa kada se držimo tri, četiri jednostavne mjere. Kirurzi cijeli život po 15 sati operiraju pod maskama… Možemo svi podnijeti malo žrtve i minimalne odgovornosti. Onda ne moramo tražiti tko je krivac, onda smo svi pobjednici”, rekla je Markotić.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari