KONFERANCIJA ZA MEDIJE

Markotić upozorila: ”Nemojte se zavaravati, nema nedodirljivih kod korone!”

Foto: Pixsell

Danas Nacionalni stožer civilne zaštite drži konferenciju za novinare vezano za najnovije informacije o koronavirusu u Hrvatskoj. 

U posljednja 24 sata zabilježeno je 2698 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 16053. Među njima su 2 003 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 186 pacijenata. Preminule su 44 osobe, piše Net.hr

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 303 598 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 6486 preminulo, ukupno se oporavilo 281 059 osoba od toga 1908 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 31 195 osoba.

Do danas je ukupno testirana 1 683 651 osoba, od toga 9 233 u posljednja 24 sata. Zaključno s 15. travnjem utrošeno je 643 834 doza, a cijepljeno je 519 375 osoba. Prvom dozom cijepljene su  393 002 osobe, dok je drugom dozom cijepljeno 124 459 osobe. Za 1 914 osoba nema podataka kojom dozom su cijepljenje.

Kreće isporuka Pfizera

Krunoslav Capak je rekao da je prosječna incidencija 664,6, najviša je u Primorsko-goranskoj županiji. Po 14-dnevnoj incidenciji smo na 21. mjestu u EU. Stopa smrtnosti je 1587,4, na 17. smo mjestu u EU.

“Brojka je 2698 od 9233 testiranih. Prije 7 dana smo imali 2599 novooboljelih od 8994 testiranih, a tjedan prije toga 2362 novooboljelih od 8697 testiranih. U ovom tjednu imamo 11082 novooboljele osobe, a u prošlom smo imali 8338. To je postotni porast u tjedan dana od 32%. Prosječna incidencija je 664,9. Najniža je u Istarskoj županiji, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji. Na ljestvici zemalja EU po incidenciji Hrvatska je na 21. mjestu. Šest zemalja EU ima višu incidenciju od RH. Stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1587.4, što nas stavlja na 17. mjesto na ljestvici zemalja EU. Današnji udio pozitivnih u ukupno testiranima je 29,2.

HALMED je zaprimio 2495 prijava sumnji na nuspojavu cjepiva protiv Covida. Jučer smo kasno dobili obavijest da nam Pfizer povećava alokacije cjepiva za RH za drugi kvartal. To je dogovoreno na zadnjem sastanku s EU, da se još 50 milijuna cjepiva prebaci iz 4. na drugi kvartal. Od 4. tjedna travnja te doze će biti značajno veće od Pfizera. U tom tjednu ćemo dobiti 95.940 doza, a kroz nekoliko tjedana u svibnju 173 ili 175.000 doza i u lipnju 200.000 doza tjedno. Do kraja lipnja primit ćemo ukupno milijun i 805 tisuća doza Pfizera”, rekao je Capak.

Dogovor s veledrogerijama

Ministar Vili Beroš rekao je da je postignut dogovor s veledrogerijama oko rješavanja duga. “Dio duga je otplaćen i dogovorena je dinamika otplata duga do kraja godine i osigurana je isporuka lijekova građanima RH do kraja ove godine. Moja isprika svima koji su se bojali. Od početka navodimo da ćemo napraviti sve da osiguramo isporuku lijekova i da ona bude neupitna. Trenutno smo u tim nastojanjima uspjeli, ali to je jedan korak a čeka nas reforma zdravstvenog sustava. Već smo započeli određene radnje za optimalizaciju nabavke lijekova, usklađivanje s potrebama i realnim financijskim mogućnostima da omogućimo sve što je potrebno hrvatskim građanima. Ključno je i mjerenje ishoda liječenja i to mora biti temeljni kriterij za funkcioniranje zdravstvenog sustava, uključujući  reorganizaciju bolničkog sustava. Svi smo zaključili da su nužne reforme koje Vlada namjerava provesti i vjerujem da ćemo ih i provesti ako ne bude nepredviđenih okolnosti”, rekao je Beroš.

Rekao je da ga veseli Capakova najava o većoj količini cjepiva. “Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i za društvo”, rekao je Beroš.

“Intenzivirat ćemo društveni apel o potrebi cijepljenja, važnosti za gospodarstvo i zdravlje”, rekao je Beroš. “Naposlijetku, brojevi hospitaliziranih raste. Bolnički sustav je opterećen, neke bolnice smanjuju hladni program. Isto tako moram pripomenuti da postoje rezervni kapaciteti ako će situacija eskalirati. Napravimo da ne dođe do toga”, rekao je.

Britanska varijanta prevladala Europom

Alemka Markotić je govorila što se govorilo na Znanstvenoj platformi EU-a. “Jasno je da je britanska varijanta prevladala u cijeloj Europi. Nije potrebno raditi ni sekvencioniranje da bi se to dokazalo. To je od 70 do 100% cirkulacije te varijante virusa. Južnoafrička varijanta se kreće oko 5%, a varijanta iz Brazila je za sada pod kontrolom. Do 5 posto je ima u Italiji. Klinički se vidi u svim zemljama značajno manji pobol među starijima od 80 godina, a to se vezuje i sa nižom smrtnošću u trećem valu. Dobne skupine koje se razbolijevaju sada su niže, od 40 do 65 godina. Za zamisliti se je da je oko 25% onih koji su na respiratoru i bez komorbiditeta. I mi u Klinici viđamo to. Kapaciteti su puni, Zarazna je već danima puna. Mlađa dobna skupina je tamo, između 40 i 60 do 65 godina.

Zabrinjava nas to što su radiolozi vidjeli teške i obostrane upale pluća kod mlađih bolesnika. Jako važno je sada da izdržimo, da se držimo mjera, da se ljudi ne razbole jer i mlađi mogu razviti teže oblike bolesti. Šteta bi bilo sada završiti s teškim oblikom bolesti ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone. Svi koji misle tako, varaju se. Korona ima svoju dinamiku i čini težu situaciju kod komorbiditeta i starijih, ali i kod mlađih ima teških oblika bolesti. Kada je riječ o cjepivu, sada s u rolling pregledu tri vrste cjepiva: Curevax, Novavax i Sputnik. EMA je fokusirana na trombozu, a sljedeće izvješće se očekuje oko 22.4. Do sada je na 25 milijuna bilo 62 sinusne tromboze. EMA statistički nije našla značajnu povezanost s dobi i spolom, iako se to nešto češće događalo kod žena mlađih od 62 godine. Nastavlja se daljnja analiza. Bit će veći fokus na vektorska cjepiva u praćenju nuspojava”, rekla je Markotić

O mjerama

“Da, jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini, u kojoj nema izmjena. Jučer smo produžili važenje u Splitsko-dalmatinskog, Gradu Zagrebu, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj. Dobili smo zahtjev za postroženje u Brodsko-posavskoj županiji, uglavnom se odnose na nošenje maski na otvorenom. Data je preporuka da se obustavi iznajmljivanje društvenih domova za sve vrste okupljanja. Također je Dubrovačko-neretvanska predložila a mi smo prihvatili novu mjeru koja se odnosi na Trpanj kojom je predloženo blago ublažavanje mjera, ugostiteljski objekti će moći raditi od 7 do 19 sati. Time će se pridružiti gradu Dubrovniku i još četiri jedinice”, rekao je Božinović.

Redoslijed cijepljenja

“Mi smo realno oko 55 posto do 1.7. Nismo daleko od toga. Ako sve skupa izračunate, pogledate doze koje sada stižu vrlo je vjerojatno da ćemo dosegnuti tih 55 posto, to nije više od 1000 po županiji. Neke županije mogu cijepiti i 10.000. Ako doze dođu, neće biti nikakav problem”, rekao je Capak.

“Mi smo dali rok resorima da do danas dostave popise po županijama i prioritetima. Prosvjetni djelatnici će biti jedni od prvih prioriteta, a isto tako turistički djelatnici. Moći ćemo sve to skupa paralelno pokrenuti s obzirom na doze koje stižu”, rekao je.

Pogodovanje za platformu Cijepise?

Postavljeno je pitanje kako je moguće da se prijavi netko tko ima 18 godina na Cijepise i je li bilo pogodavanja. Beroš je rekao da nije bilo pogodovanja. “Već jutros je Ministarstvo zdravstva uputilo demantij, svi procesi bili su transparentni sukladno zakonima, svi podaci su bili objavljeni, vrlo jasno su navedeni tamo, teza o prikrivanju identiteta i dobavljača ne stoji jer je sve bilo objavljeno. Ja kao ministar ne znam koliko je to točno koštali, ali vjerujem da je u naše priopćenje to bilo uključene, Pozdravljam sve teze koje su se jučer postavile, ali smi smo tu da otklonimo sve sumnje. Istina je da je to jedan informatički složne proces. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni za upisivanje na platformu. Mislim da to funckionira, a za dob ne mogu točnu reći”, rekao je Beroš.

Na pitanje zbog čega je nekoliko tjedana trebalo da odgovori da je tvrtka Cuspis radila platformu Cijepise, Beroš je dodao: “Ispričavam se ako je bilo kašnjenja u bilo kojem odgovoru. Kao ministar sam posvećen drugim stvarima. Na mrežnim stranicama ministarstva se nalaze svi elementi koji ukazuju tko je i kada potpisao ugovor. Sve je javno. Mislim da u čitavom procesu nije bilo pogodavanja, po mom mišljenju”.

“Osobno vidim da postoje neki problemi koji mi zadaju glavobolju”, rekao je Beroš na pitanje što misli o funkcioniranju platforme Cijepise. Naglasio je da su problemi informatičke, strukturalne naravi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari