U SVJETSKOM SMO VRHU

Video | Mireli su 2 puta presadili srce. Kći Lucija: “Ne bih odrastala s majkom da nema naših doktora i transplantacijskog programa u RH”

Prije točno 50 godina transplantiran je prvi bubreg u KBC-u Zagreb. Od tada do danas Hrvatska se popela u sam svjetski vrh transplantacije organa. Razgovarali smo s onima koji su dobili priliku za novi život

U ranu jesen 1988. godine transplantirano je prvo srce u Hrvatskoj. Samo 5 godina poslije u istoj su bolnici liječnici spasili i Mirelu Pandžić. Tada je dobila svoje drugo, a lani i treće srce.

“Svi mi smo najprije zahvalni obiteljima darivatelja, to je prva i osnovna misao s kojom se mi probudimo i s kojom idemo spavati”, ističe pacijentica Mirela s transplantiranim srcem za Danas.hr.

“Ne bih odrastala s majkom da nema transplantacijskog programa u RH”, kazala je pak njezina kći Lucija.

U 35 godina programa transplantacije srca, medicina je napredovala, ali i danas je to kompleksan zahvat koji uključuje cijeli tim zdravstvenih radnika.

“To su kirurzi, anesteziolozi, instrumentarke, perfuzionisti. A u sam proces transplantacije, osim već spomenutih, nas kardiologa, tu su i imunolozi i svi mogući stručnjaci koji nam u datom trenutku mogu zatrebati”, nabraja predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Miličić.

U KBC-u Zagreb prošle je godine nove organe dobilo 106 osoba. Bilo je tu 26 transplantacija jetre, 43 bubrega, 27 srca i 10 – pluća.A baš danas su slavili 50 godina od prve operacije presađivanja bubrega. Dosad su ih ovdje obavili 2280.

“Svaki pacijent je poseban, ali neke posebno pamtimo. Primjerice možda 2010. godine, kada smo u jednoj godini operirali 158 transplantacija bubrega u našoj ustanovi i kada smo u jednom danu radili 6 transplantacija bubrega”, prisjeća se predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Prve transplantacije bubrega 1973. rado se sjeća i sada umirovljena anesteziologinja koja ju je obavila.

“Time više što je sestra dala bubreg svome bratu, a brat je bio naš kolega liječnik”, objašnjava umirovljena anesteziologinja KBC-a Zagreb Ivanka Gjajić Broz.

Lani je na Rebru obavljena i prva transplantacija pluća kod djeteta.

“Kada ide dobro, čini ti se da ništa nije komplicirano, sve teče kao rijeka, mirna i postojana. Kada krene naopako, onda misliš da si u brzacima i da će se kajak svaki čas prevrnuti”, zaključuje predstojnik Zavoda za pedijatrijsku gastroenterologiju, hepatologiju i prehranu s transplantacijom KBC-a Zagreb Jurica Vuković.

Ali ovi liječnici uspješno navigiraju brzacima transplantacijske medicine i time svojim pacijentima daju novu priliku za život, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari