SPLITSKO-MAKARSKI NADBISKUP

Nadbiskup Barišić školarcima: ”Bog pruža najbolji imunitet”

Photo: Miroslav Lelas/PIXSELL

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić uputio je poruku školarcima povodom početka nove školske godine, piše Index.

Prenosimo je u cijelosti:

Spomenuo je koronu, distancu, Boga…

“Prošla školska godina bila je po mnogočemu posebna i bremenita, o čemu svjedoče mnogi nastavnici, učenici i roditelji. Svi smo se suočavali s brojnim novostima, nepoznanicama i poteškoćama, pa se opravdano pitamo: je li to jedna izgubljena godina? Mudrost nas uči da svako zlo nije za zlo te da iz poteškoća i nevolja također možemo učiti.

Vjerujemo da smo naučili ili postali svjesniji da, unatoč tolikom napretku znanosti i tehnologije, nismo svemoćni. Koliko smo tek osjetili težinu života na daljinu i potrebu prave ljudske blizine? Nije li to jasan znak da nas individualistički način života ne čini sretnima? Bez drugih, bez njihove blizine, bez njihova lica sami postajemo bezlični. Tehnologija nam u mnogočemu pomaže, ali ona nije i ne može biti zamjena za čovjeka.

VIDEO DANA:

Ne znamo što će nam donijeti nova školska godina, hoće li to biti još jedna godina neizvjesnosti, nesigurnosti i života na distanci. Uz sav naš trud i potrebnu odgovornost osjećamo da nismo potpuni gospodari svoje sudbine.

Potrebno nam je uporište koje će nam pružiti sigurnost unatoč svim nesigurnostima. Takvu sigurnost i nadu možemo pronaći u Božjoj blizini i zaštiti koju on pruža. Htjeli bismo da sve vas dodirne ta spasonosna snaga Neba, snaga koja može prožeti i preobraziti život svakog čovjeka. To je imunitet koji pruža potpunu zaštitu od straha i nesigurnosti, koji pobjeđuje beznađe, koji donosi mir i radost.

Osim stjecanja znanja, želimo vam, draga djeco, da se u školi lijepo osjećate i da međusobno razvijate odnose poštovanja i prijateljstva. I svima vama, dragi osnovnoškolci, želimo da što bolje upoznate sebe i svoje talente, da korak po korak otkrivate svoj životni poziv, jer Bog je svakog čovjeka obdario talentima, svakome povjerio neku važnu životnu zadaću i svakome želi pomoći da ostvari svoj životni san. S posebnim poštovanjem obraćamo se vama koji ste u srednjoj školi ili u nju krećete.

Vi se nalazite u životnom razdoblju u kojem želite biti samostalniji i slobodniji, u kojem s drugima stvarate nove i zrelije odnose. S pravom preispitujete dosadašnje autoritete te tražite odgovore na svoja životna pitanja. Želimo vam da u školi nađete prostor razumijevanja, da osobito među svojim nastavnicima susretnete vrsne ljude i još vrsnije uzore koji će vas ne samo stručno poučavati, nego će vam biti bliski u vašem odrastanju”, poručio je nadbiskup Barišić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari