NACIONALNI STOŽER

NAJGORI DAN! Beroš: Danas imamo 2848 novozaraženih, preminulo je 29 osoba

Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

Jučer je zabilježeno 2480 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2

Imamo 2848 novozaraženih i 29 preminulih

10:22 – “U posljednja 24 sata zabilježeno je 2848 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.356. Među njima je 1278 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 122 pacijenta. Preminulo je 29 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 59.415 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih su 683 preminule, ukupno se oporavilo 43.376 osoba od toga 2306 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutno 31.677 osoba. Do danas je ukupno testirano 532.288 osoba, od toga 8906 u posljednja 24 sata”, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

80 novozaraženih i dvoje preminulih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:10 – “U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 80 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o 23 osobe iz Metkovića, 19 osoba iz Dubrovnika, po sedam osoba iz Župe dubrovačke i Ploča, šest osoba iz Opuzena, četiri iz Korčule, po dvije osobe iz Konavala, Orebića i Smokvice, po jednoj osobi iz Blata, Lumbarde, Kule Norinske, s Mljeta, iz Stona te iz Trpnja, kao i dvije osobe koje nemaju prebivalište na području naše županije.

Ukupno je zaraženo 36 osoba muškog spola i 44 osobe ženskog spola, a za njih 42 je utvrđena epidemiološka veza. Dvije osobe su preminule: muškarac iz Ploča (rođ. 1940.) i muškarac iz Župe dubrovačke (rođ. 1940.). Izliječena je 41 osoba: 24 iz Dubrovnika, sedam iz Župe dubrovačke, pet iz Metkovića, po dvije iz Konavala i Kule Norinske te jedna osoba s Mljeta.

U OB Dubrovnik hospitalizirano je 45 osoba pozitivnih na koronavirus. Osam bolesnika zahtjeva intenzivnu skrb, tri bolesnika su na respiratoru – neinvazivna ventilacija, a dva na invanzivnoj ventilaciji.U posljednja 24 sata obrađeno je 218 uzoraka, a od početka pandemije analizirano je ukupno 20 324 uzorka.

U samoizolaciji je 1114 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđeno je ukupno 94 slučaja kršenja samoizolacije”, priopćeno je.

86 novozaraženih i jedna preminula osoba u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:58 – “U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 86 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (21 osoba iz Vukovara,  17 iz Vinkovaca,  7 iz Županje, 5 iz Borova, 4 iz Ivankova, 3 iz Novih Mikanovaca, 3 iz Ilače, 3 iz Bogdanovaca, 2 iz Nuštra, 2 iz Slakovaca, 2 iz Šiškovaca, 2 iz Bobote, 2 iz Iloka, 1 iz Andrijaševaca, 1 iz Apševaca, 1 iz Bapske, 1 iz Bršadina, 1 iz Cerića, 1 iz Drenovaca, 1 iz Lovasa, 1 iz Otoka, 1 iz Retkovaca, 1 iz Sotina, 1 iz Strošinaca, 1 iz Štitara i 1 iz Tovarnika). Preminula je jedna osoba.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 2314, od kojih je 1813 osoba izliječeno, a ukupno je preminulo 33 osoba. Trenutno je u županiji 52 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 309 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 18360. U samoizolaciji na području županije je 966 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 51 radnika iz sustava zdravstva (13 liječnika, 29 medicinskih sestara/tehničara, 5 drugih zdravstvenih radnika i 4 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 66 radnika (17 liječnika, 33 medicinske sestre/tehničara, 9 drugih zdravstvenih radnika i 7 nezdravstvenih radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 13 nastavnika i 18 učenika. U samoizolaciji se nalazi 27 nastavnika i 200 učenika”, doznaje se.

Beroš potvrdio 2848 novozaraženih u Hrvatskoj

9:57 – Ministar zdravstva Vili Beroš nakon sjednice Vlade rekao je da je danas 2848 novozaraženih koronavirusom, javlja N1. Ovo je najviše zaraženih dosad, a najgori dan prije toga bio je 29. listopada kad je zabilježeno 2776 slučajeva.

79 novozaraženih u Istri

9:56 – “Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 497 uzoraka briseva na COVID-19. Potvrđeno je 79 novozaraženih osoba s područja županije. Za 53 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe. Kod 17 osoba epidemiološki se radi o uvezenim slučajevima (Zagreb (5), Rijeka (2), Republika Italija (7), Republika Slovenija (3)). U epidemiološkoj obradi nalazi se 9 osoba. Izliječeno je 28 osoba. Trenutno je 368 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalaze se 423 osoba”, izvijestio je istarski stožer.

21 novozaražena osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:41 – “U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan je dvadeset i jedna novooboljela osoba od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o deset osoba s područja grada Siska, pet osoba s područja grada Petrinje, tri osobe s područja grada Novske, jednoj osobi s područja grada Kutine, jednoj osobi s područja općine Sunja i jednoj osobi s područja općine Martinska Ves”, doznaje se.

Pulmolog savjetovao kada se javiti u COVID-ambulantu

9:40 – Pulmolog Saša Srića na N1 televiziji otkrio je kako je premješten u KB Dubrava. “Situacija nije bajna, ali vjerujem da ćemo svim snagama uspjeti održati zdravstveni sustav. Jučer su liječnici (HLK, HOL…) uputili apel Vladi da se mora reagirati na aktualnu situaciju, da se definiraju kontakti, da se poveća broj testiranja… Zabrinjava situacija da bi, s povećanjem broja pozitivnih, sa svakim sljedećim danom bilo i više hospitaliziranih”, kaže.

Smatra kako postojeće mjere nisu dovoljne za sprječavanje zaraze te misli da bi puno strože mjer emogle biti efikasnije. “Postojeće mjere su se uvele da se pokuša izbjeći lockdown, no smatram da one neće biti dovoljne. Brojka eskalira, broj hospitaliziranih i pacijenata na respiratoru raste, i to ukazuje na to da naš zdravstveni sustav neće izdržati ako se ne poduzmu stroge mjere koje će, nažalost, izazvati policijski sat ili lockdown… Većina europskih zemalja to uvodi kao rješenje u aktualnoj situaciji. Aktualne mjere nisu pokazale dobar efekt zasad, ne možemo znati ni da će strože mjere biti efikasnije, no osim toga ja ne vidim što bi smirilo zabrinjavajuće stanje epidemije”, smatra pulmolog.

Srića je i sam obolio od COVIDA-19, ali se oporavio, pa iz prve ruke može govoriti o samoj bolesti.  “Jako je bitna odgovornost naših sugrađana. Ona se s jedne strane povećava, no još uvijek ima onih koji pokušavaju negirati postojanje pandemije. Ugroženi su naši stariji, oni s težom kliničkom slikom, ali sve je više i mlađih koji mogu završiti s teškom kliničkom slikom. Ljude treba upozoriti da je ovo opasna bolest”, ističe.

Savjetovao je i tko bi se trebao javiti u COVID-ambulantu i s kojim simptomima.  “Svi koji se nalaze doma i razvili su simptome koji ukazuju na covid infekciju, a nisu testirani, trebaju pratiti situaciju. Temperatura iznad 38 stupnjeva koja unatoč antipireticima ne pada dva dana, uz simptome opće slabosti, pogoršanje stanja, ako osoba počne gubiti dah… Kad se to pokaže, morali bi se javiti u nadležnu bolničku ustanovu”, savjetuje Saša Srića.

28 novozaraženih u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

9:33 – “U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Devet novozaraženih osoba s područja je grada Bjelovara, 5 novozaraženih osoba s područja je grada Grubišnog Polja, 3 novozaražene osobe s područja su grada Daruvara, po 2 novozaražene osobe s područja su gradova Čazme i Garešnice i općina Nova Rača i Hercegovac, a po 1 novozaražena osoba je s područja općina Rovišće, Velika Pisanica i Đulovac.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije nalaze se 844 osobe. U protekla 24 sata jedna osoba preminula je s koronavirusom čime dolazimo do ukupno 23 preminule osobe povezane s COVIDOM 19 na području Bjelovarsko-bilogorske županije od početka pandemije”, izvijestio je tamošnji stožer.

Šostar: 400 novozaraženih u Zagrebu

9:25 – U posljednja 24 sata u sklopu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’ je testirano 1025 osoba, a 400 je pozitivnih, potvrdio je ravnatelj zavoda Zvonimir Šostar.

Božinović: ‘Broj novozaraženih svakog tjedna raste od srijede’

9:03 – Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak kako broj novozaraženih koronavirusom raste svakog tjedna od srijede, što se može pripisati i ponašanju tijekom vikenda te je apelirao da se privatna druženja smanje. “Bliže se dani vikenda kada se ljudi obično tradicionalno opuste u društvu rodbine i prijatelja. Nažalost, podaci pokazuju da broj novozaraženih raste svakog tjedna od srijede pa nadalje, što se dijelom može pripisati ponašanju tijekom vikenda”, rekao je Božinović na sjednici Vlade.

Upozorio je kako je posebno u te dane važno, koliko je moguće, smanjiti društvene aktivnosti, privatne proslave, druženja iz kojih se najčešće širi infekcija unutar kućanstva i obitelji, a onda i na radnim mjestima. Od posljednje sjednice Vlade donesena je odluka kojom je produžen postojeći režim prelaska granice Hrvatske do 19. studenog. Također su donesene odluke o nužnim epidemiološkim mjerama za Brodsko-posavsku, Zadarsku, Karlovačku županiju i Grad Zagreb, podsjetio je.

U srijedu su, s obzirom na složenu epidemiološku situaciju na području Varaždinske županije, a na prijedlog županijskog stožera, pojačali mjere vezane za ograničavanje javnih okupljanja na 30 osoba, vjerskih okupljanja, kulturnih i sportskih aktivnosti na 50 te ograničavanje rada ugostiteljskih objekata do 22 sata.

Inspektori Ravnateljstva civilne zaštite u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijskim službenicima izvršili su nadzor ukupno 23.221 poslovnog subjekta, ugostiteljskih objekata i javnih okupljanja., izvijestio je Božinović. Izdali su 1137 upozorenja, ali i 25 prekršajnih naloga ukupnog iznosa 630.000 kuna zbog prekoračenja vremena do 24 sata, neisticanje obavijesti o pridržavanju higijenskih mjera te neodržavanja fizičke distance i nošenja maski za lice.

Pripadnici Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite nastavili su s opremanjem zdravstvenih i drugih ustanova s kontejnerima i šatorima. Od zadnje sjednice Vlade izdano je 1,12 milijuna artikala zaštitne opreme, što je oko 58 tona, od čega je 26 tona dostavljeno u sportsku dvoranu Arena. U Ravnateljstvu civilne zaštite u Jastrebarskom te regionalnim skladištima ima oko 13,6 milijuna različitih artikala ili 1350 tona zaštitne opreme. Božinović je naglasio kako se zaštitna oprema i sredstva izdana korisnicima, promptno zanavljaju.

Ravnateljstvo je provelo i mobilizaciju doma za starije u Novom Marofu kao izvanbolničkog objekta za liječenje oboljelih na području Varaždinske županije u kojem su trenutno smješteni korisnici Doma za starije i nemoćne osobe Zavojna iz Varaždina.

Istraživanje: Zbog pandemije sve se manje jede u restoranima

9:01 – Zbog pandemije i izbjegavanja većih okupljanja te financijskih razloga građani ove godine sve rjeđe odlaze jesti u restorane, ali raste broj onih koji hranu iz restorana online naručuju za doma, pokazuje istraživanje MasterIndex o navikama posjećivanja restorana provedeno u rujnu i listopadu ove godine.

Plenković: ‘Zdravstveni sustav je u stanju izdržati pritiske’

8:59 – Premijer Plenković rekao je u četvrtak kako je zdravstveni sustav u stanju izdržati pritiske, poručivši da će Vlada i resorno ministarstvo i dalje činiti maksimalne napore za osiguranje svih preduvjeta da u organizacijskom smislu borba s epidemijom i dalje bude snažna i učinkovita. Na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković komentirao je aktualno stanje s epidemijom koronavirusa, povećanje broja zaraženih i umrlih, a  obiteljima koji su izgubili svoje najmilije zbog koronavirusa izrazio je sućut.

“Ono što je važno da shvatimo da se i dalje broj oboljelih povećava i diljem Europe, koja je jedno od žarišta. Brojevi su veliki u Hrvatskoj, nastavljaju rasti, ali taj rast je sporiji. Testiramo sve one za koje imamo indicije da imaju simptome ili da bi trebali biti kasnije hospitalizirani. Nažalost zbog povećanog broja rasta zaraženih, povećava se i broj umrlih. U ime svih nas izražavamo sućut obiteljima koji su izgubili svoje najmilije, isto tako i hospitaliziranih”, kazao je Plenković.

Poručio je da je zdravstveni sustav u stanju izdržati ove pritiske. “Siguran sam da će i Ministarstvo zdravstva i svi ravnatelji bolničkih ustanova, zdravstveni djelatnici, liječnici i medicinske sestre i dalje činiti maksimalne napore da pomognu pacijentima. Mi ćemo kao Vlada, naročito resorno ministarstvo osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba s epidemijom  i dalje bude snažna i učinkovita na dobrobit pacijenata i  građana”, istaknuo je premijer.

Za upute za rad tijelima državne uprave koje je izdao ministar pravosuđa, ocijenio je da su cjelovite i napravljene u suglasju s HZJZ-om. “Ukoliko se svi koji su dobili ova uputstva pridržavaju tih pravila, vjerujem da ćemo i na temelju njih izbjeći mogućnost daljnje zaraze”, dodao je.

Studija: Gubitak njuha se javlja prije vrućice

8:58 – Mnogo nas je tijekom epidemije koronavirusa naišlo na kontrolne točke na poslu ili u zdravstvenim ustanovama koje nismo mogli proći bez mjerenja temperature i odgovora na pitanja jesmo li negdje putovali ili bili u kontaktu sa zaraženom osobom. Iako nisu beskorisni ti postupci su manjkavi jer se kod većine ne pojavi vrućica ili ona nije prvi simptom, a mnogi ne znaju jesu li bili u kontaktu sa zaraženom osobom.

Nancy Rawson, biologinja i potpredsjednica Monell Chemical Senses Center, smatra da bi bilo bolje mjeriti sposobnost osjeta njuha kako bi se utvrdilo koga treba slati na testiranje za koronavirus. Nova analiza studija o koronavirusu utvrdila je da je kod 77 posto oboljelih od koronavirusa testiranjem uočen djelomični ili potpuni gubitak njuha. Od toga 44 posto ispitanika bilo je svjesno gubitka njuha i bez testiranja.

Gubitak osjeta mirisa uz upalu grla također je jedan od najranijih simptoma što ga čini korisnijim alatom od kasnijih simptoma u osiguranju zaštite drugih osoba od zaraze, kaže Rawson. “To je jedan od najranijih simptoma i svako je prije povišene temperature”, kaže ona. “Gubitak osjeta mirisa sam za sebe bolje predviđa dijanozu od povišene temperature”. Gubitak okusa također se može dogoditi no manje je čest i često povezan s gubitkom njuha.

Rawson kaže da interes koji izaziva gubitak njuha prelazi okvire dijagnostičkih potreba – u pandemiji bi bez osjeta mirisa moglo ostati i do 750.000 Amerikanaca i to ima veliki utjecaj na njihovu sigurnost i kvalitetu života. Sama kaže da mjesec dana svaku večer testira vlastiti njuh i sudjeluje u studiji novog sustava probira koja bi mogla dovesti do veće kliničke studije. Test se sastoji od tri trake od kojih dvije nemaju nikakav miris, a treća sadrži poznate mirise kave, čokolade, kokica i plina. Ispitanici moraju odrediti koja traka sadrži mirise, o kojim se mirisima radi i kojeg su intenziteta.

Rawson kaže kako može zamisliti da veći poslodavci uvedu test njuha i da bi cijena jednog testa mogla biti dolar, a ljude koje taj test izdvoji kao suspektne potom bi se uputilo na skuplje testiranje na koronavirus. Za one koji žele u vlastitoj kući testirati njuh Rawson kaže da su im na raspolaganju brojni proizvodi poput kave, parfema, bosiljka, ružmarina, paste za zube s mirisom mentola, ruža. Njuh može biti oštećen kod osoba s Parkinsonovom ili Alzheimerovom bolesti pa bi takvi testovi mogli potaknuti liječnike da ispitaju i mogućnost postojanja tih neurodegenerativnih bolesti.

Gubitak njuha pojavljuje se i kod gripe no ne tako često kao kod covida-19 i oko 60 posto oboljelih od gripe vrati osjet mirisa. Rawson očekuje sličnu razinu oporavka i kod oboljelih od koronavirusa. Rawson dodaje da gubitak njuha smanjuje zadovoljstvo jedenja i da može voditi u pothranjenost. Isto tako zbog gubitka njuha ljudi ne mogu prepoznati pokvarenu hranu ili curenje plina. Iznenađujuće je što su ljudi koji su izgubili njuh često govorili da imaju osjećaj manje povezanosti s drugima.

“Čini se da postoji kemijska komunikacija među ljudima koja je ispod praga svjesnosti”, kaže Rawson i dodaje da su mirisi važni jer često bude sjećanja. Rawson kaže kako za sada nema načina liječenja gubitka njuha.

Globalni porast slučajeva zaraze koronavirusom

8:56 – Više od 48 milijuna ljudi globalno je zaraženo, a 1.225.221 umrlo je, prema podacima bolnice Johns Hopkins, a nove rekorde u četvrtak potvrdile su Češka i Njemačka.

Ministarstvo zdravstva Republike Češke objavilo je podatak o 15.729 novozaraženih za 4. studenoga, što je najviši dnevni rekord od početka pandemije. Ukupan broj zaraženih narastao je na 378.716 u toj zemlji od 10,7 milijuna ljudi koja je među europskim zemljama jedna s najvećim brojem infekcije u drugom pandemijskom valu. Ministarstvo je objavilo podatak o 220 novih žrtava covida, u što su uključeno 123 umrle osobe od srijede čime je ukupno umrlo 4133 oboljelih od koronavirusa.

Njemačke zdravstvene vlasti u četvrtak su potvrdile novi rekordni broj dnevnih slučajeva zaraze – 19.990 slučajeva u posljednja 24 sata. Brojke koje je objavio Institut Robert Koch (RKI) za kontrolu bolesti, posljednji su u stalno rastućim slučajevima zadnjih tjedana. Prethodni rekord objavljen u subotu iznosio je 19.059. Međutim, vlasti upozoravaju da je testiranje raširenije nego tijekom posljednjeg porasta zaraze u zemlji, prije pola godine, što znači da je teško sa sigurnošću reći jesu li nove brojke uistinu rekordne. Njemačka, koja je proglasila zatvaranje do kraja mjeseca kako bi usporila širenje virusa, ukupno je od početka pandemije prijavila 597.583 slučajeva, a umrlo je 10.930 ljudi.

Ukrajina je zabilježila rekordnih 9850 novih slučajeva zaraze covidom-19 u posljednja 24 sata, rekao je u četvrtak ministar zdravstva, što je porast u odnosu na 9524 dan ranije.  Ukupan broj zaraženih do četvrtka bio je 430.467, a umrlo je 9924, rekao je Maksim Stepanov.

Moskovski srednjoškolci nastavit će nastavu na daljinu još dva tjedna, do 22. studenog, rekao je u četvrtak gradonačelnik Sergej Sobjanin.  U Rusiji je broj slučajeva koronavirusa narastao posljednjih tjedana, dok su u srijedu vlasti prijavile rekordnih 19.768 slučajeva i rekordnih 389 smrti u jednom danu. “Situacija s koronavirusom u Moskvi počela se ponovno pogoršavati početkom ovog tjedna, kao što možemo vidjeti na broju pacijenata i hospitalizacija”, napisao je Sobjanin na svojoj internetskoj stranici. Moskovske srednje škole prebacile su se na učenje na daljinu još prije tri tjedna.

India je prijavila dnevni porast broja zaraženih na 50.210 slučajeva, zbog čega ukupan broj zaraženih iznosi 8,36 milijuna, reklo je u četvrtak ministarstvo zdravstva. To je bio najveći porast novozaraženih od 25. listopada, prema podacima Reutersa. Slučajevi u Indiji opadaju otkad je zemlja došla do vrhunca zaraze u rujnu, no stručnjaci upozoravaju da bi festivalska sezona Diwali mogla uzrokovati porast. Smrtnost je porasla za 704, s time da ukupan broj smrtnih slučajeva iznosi 124.315, priopćilo je ministarstvo.

Beroš o stanju u zdravstvu

8:48 – Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak na sjednici Vlade da je pritisak na zdravstveni sustav zbog koronakrize snažan, ali zasad se zdravstvo uspješno nosi s time, ima spremne kapacitete za sve scenarije, a oprema i osoblje se organiziraju prema potrebama.

“Hrvatski zdravstveni sustav je pod pojačanim pritiskom kao i sustavi drugih europskih država, međutim imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i unatoč pritisku uspijevamo ispunjavati zadaću. Veliku pomoć i dalje dobivamo od građana koji svojim ponašanjem mogu utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze”, kazao je Beroš.

Istaknuo je kako istraživanja javnog mnijenja pokazuju da građani u većini ne prizivaju mjere potpunog zatvaranja već da se odgovornim ponašanjem može utjecati na smanjenje broja novozaraženih, kao i da najveći broj građana i dalje podržava mjere i odluke Nacionalnog stožera.

U Hrvatskoj su trenutno 14.843 aktivna slučaja covida-19, a na bolničkom liječenju je 1221 pacijent. Zaraženo je 930 zdravstvenih radnika, dok ih je 965 u samoizolaciji. U zadnje vrijeme se prosječno provede 8152 testova po danu, a 27,28 posto testova je pozitivno.

Beroš napominje kako je glavni cilj osnažiti zdravstveni sustav tako da se spriječi ulazak virusa u druge bolnice, kako bi se moglo pružati primjerenu zdravstvenu uslugu drugim bolesnicima.  Ministarstvo zdravstva izdalo je bolnicama uputu o reduciranju hladnog pogona i radu u specijalističko-konzilijarnoj djelatnosti, no i dalje je nužno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, a osobito onkoloških pacijenata, kaže.

U KB-u Dubrava, koji od 2. studenoga zbrinjava isključivo covid pacijente, dosad je raspoređeno 111 zdravstvenih radnika iz drugih ustanova, a provode se aktivnosti vezane za distribuciju respiratora za tu bolnicu i OB Varaždin.  “Izdana je uputa da se pacijenti naručeni na specijalističko-konzilijarne preglede i bolničko liječenje u KB-u Dubrava upute izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite radi daljnjeg pružanja zdravstvene zaštite te da modalitete dogovore s ravnateljima drugih zagrebačkih bolnica”.

U utorak se, kaže Beroš, u Zagrebu započelo s brzim antigenskih testovima na drive-in lokacijama za testiranje u Rockfellerovoj i na Velesajmu. Kao ispomoć epidemiolozima angažirano je 157 doktora koji rade pod nadzorom, a angažiraju se i studenti završnih godina medicinskih fakulteta.

Engleska se zatvara, u Italiji i na Cipru policijski sat

8:39 – U nadi da će suzbiti brzo širenje covida-19, Engleska u četvrtak uvodi novo jednomjesečno zatvaranje za 56 milijuna stanovnika, Italija i Cipar pripremaju se za policijski sat, a Sjedinjene Države imaju novi rekord s više od 100.000 novozaraženih u 24 sata.

Koronavirus se sada najbrže širi u Europi s više od 11 milijuna slučajeva, od čega polovica otpada na Rusiju, Francusku, Španjolsku i Veliku Britaniju. Na svjetskoj razini, pandemija je usmrtila najmanje 1,2 milijuna ljudi pri čemu prvo mjesto i dalje zauzimaju Sjedinjene Države, 233.650 umrlih. Srijeda je u SAD-u bio dan rekorda po broju zaraženih, rekordnih 102.591.

Nakon Irska i Francuske, drugo zatvaranje počinje u Engleskoj, za njezinih 56 milijuna stanovnika. Trgovine koje nisu nužne morat će se zatvoriti, a ugostiteljski objekti moći će obavljati samo dostavu. Škole ostaju otvorene. Da bi smirio zabrinutost, britanski premijer Boris Johnson obećao je da će zatvaranje završiti 2. prosinca. Velika Britanija je u Europi država s najviše žrtava koronavirusa: umrlo je 48.000 ljudi od posljedica covida-19.

U Italiji, još traumatiziranoj prvim valom covida-19, premijer Giuseppe Conte potpisao je uredbu kojom se uvodi policijski sat u cijeloj zemlji u trajanju mjesec dana i stupa na snagu u petak. Bit će zabranjeni izlasci od 22 sata navečer do 5 ujutro sve do 3. prosinca. Dvadeset talijanskih regija bit će podijeljeno na zelene, naranačaste i crvene zone ovisno o epidemiološkoj situaciji.  Na Cipru novi policijski sat noću uvodi se od četvrtka do 30. studenoga.

U Portugalu, gdje je od srijede uvedeno blaže zatvaranje nego u proljeće, vlada je najavila da bi uskoro mogla donijeti strože mjere. U Portugalu je u srijedu potvrđen najveći broj žrtava od početka koronakrize, 59 umrlih i 7.497 novozaraženih.  Drugdje u Europi, brojne zemlje počele su jedne za drugom uvoditi mjere protiv koronavirusa. Nizozemska je na dva tjedna zatvorila muzeje, zoološke vrtove, seks-klubove, a Austrija ograničava privatna druženja i uvodi noćni policijski sat. Poljska je najavila zatvaranje kinodvorana i većine trgovina te potpuni prelazak na nastavu na daljinu.  U Mađarskoj je premijer Viktor Orban uveo hitni povratak na izvanredno stanje koje mu omogućuje vladanje uredbama i upozorava da bi do sredine prosinca bolnice mogle biti pretrpane. Danska je objavila da će zaklati petnaestak milijuna vizona uzgajanih na svom teritoriju zbog mutacije covida koji je prešao na 12 osoba, što prijeti učinkovitosti budućeg cjepiva za čovjeka.

Pandemija ima porazne učinke na druge bolesti. Studija objavljena u srijedu u britanskom medicinskom časopisu BMJ pokazuje da odgoda terapije protiv raka, za samo mjesec dana, znači veliku opasnost po smrtnost pacijenata. Takvi zaključci pozivaju na razmišljanje, ocjenjuju autori studije jer brojne bolnice reprogramiraju operacije za koje kažu da “nisu hitne” kako bi povećale broj bolničkih kreveta i broj medicinskog osoblja za liječenje oboljelih od covida.

24 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:01 – “U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 178 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 157 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 21 osoba je hospitalizirana. U samoizolaciji se nalazi 563 osobe, a ukupno je testirano 13277 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 247 uzoraka, od kojih su 24 pozitivna. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba”, priopćio je stožer.

SAD nakon izbora bilježi rekordan broj novozaraženih

7:10 – Sjedinjene Države su u srijedu, dan nakon izbora, imale rekordnih 102.591 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pokazuju podaci Reutersa. Rekordni brojevi novih zaraza registrirani su u devet saveznih država: Coloradu, Idahu, Indiani, Maineu, Michiganu, Minnesoti, Rhode Islandu, Washingtonu i Wisconsinu. Po prvi put u tri mjeseca SAD ima više od 50 tisuća hospitalizacija.

U utorak, na sam dan izbora, SAD je imao treći najveći broj novih slučajeva, njih 91.530, pokazali su podaci sveučilišta Johns Hopkins. Rekordni brojevi dolaze u vrijeme kad američki predsjednik Donald Trump tvrdi da SAD pobjeđuje u borbi protiv virusa i dok dio analitičara smatra da bi ga njegovo upravljanje tom zdravstvenom krizom moglo koštati drugog predsjedničkog mandata. SAD je do srijede najviše novih slučajeva imao prošli petak – 99 tisuća.

Zdravstveni stručnjaci strahuju da bi se dolaskom zime širenje virusa moglo dodatno ubrzati jer će stanovnici provoditi više vremena u zatvorenim prostorima. SAD je od početka pandemije imao 8,6 milijuna slučajeva zaraze, a umrlo je više od 230 tisuća ljudi.

Nove mjere u Varaždinskoj županiji

Jučer – U Varaždinskoj županiji će od 7. do 30. studenoga na snazi biti nove, strože protuepidemijske mjere, a nakon što je to od nacionalnog Stožera zatražio županijski Stožer civilne zaštite zbog loše epidemiološke situacije na tom području. Nacionalni je stožer u srijedu donio Odluku o izmjeni Odluke o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje te županije, a među mjerama koje će vrijediti od subote je zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 30 osoba na jednom mjestu, izuzev sportskih natjecanja na kojima smije biti najviše 50 osoba.

I na vjerskim okupljanjima može biti najviše 50 osoba, kao i na profesionalnim umjetničkim izvedbama i programima te kino projekcijama, uz strogo pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i posebnih preporuka i uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Iako je županijski Stožer tražio kraće radno vrijeme, najdulje do 20 sati, prema odluci Stožera civilne zaštite RH sve vrste ugostiteljskih objekata mogu za goste biti otvoreni najduže do 22 sata, a nakon tog vremena dopuštena je samo priprema i dostava hrane. Trgovine i ugostiteljski objekti na ulaz će morati istaknuti maksimalan broj ljudi koji se istodobno mogu nalaziti u objektu.

Najnovijom odlukom obustavlja se korištenje sportskih terena, sportskih i rekreacijskih centara za sportove i sportske aktivnosti u kojima dolazi do fizičkog kontakta, kao što su nogomet, rukomet ili košarka, izuzev za sportske ekipe koje su u sustavu natjecanja. Zabranjeni su posjeti korisnicima pružatelja socijalne usluge smještaja za starije i nemoćne osobe te osobe s invaliditetom, a korisnicima se zabranjuju izlasci, osim u slučaju opravdanih razloga.

Stožer civilne zaštite RH donio je i nekoliko preporuka, a među njima je i ona da se privatna okupljanja ograniče na članove iz najviše dva različita kućanstva. Preporuka je i da se sjednice skupština i vijeća održavaju putem videokonferencija ili drugih tehnologija, a poslodavcima je preporučeno da organiziraju rad uz što veću međusobnu udaljenost radnika.

Capak smatra da zatvaranje i policijski sat ne daju rezultate

Jučer – Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je u srijedu da se strože epidemiološke mjere, poput lockdowna (zatvaranja) i policijskog sata, koje su uvedene u okolnim državama, pokazuju neefikasnima, a mjere koje su trenutno na snazi u Hrvatskoj su dobre. “Mislimo da su naše mjere dobre, apeliramo na građane da ih se drže, i ako će ih se držati sigurni smo da ćemo zauzdati ove brojke”, rekao je Capak novinarima nakon sjednice Vijeća za domovinski pijetet, mir i razvoj.

Iako hrvatski liječnici traže strože mjere, Capak je ustvrdio da policijski sat i zatvaranje koji su uvedeni u drugim državama Europske unije tjedan dana nakon donošenja ne postižu rezultate jer brojke u tim državama i dalje rastu. “Dakle, mi mislimo da te mjere nisu efikasne”, naglasio je.

Liječničke udruge traže strože mjere

Jučer – Šest liječničkih udruga zatražilo je u srijedu od Vlade hitno uvođenje strogih epidemioloških mjera jer bi inače moglo doći do sloma zdravstvenog sustava, budući da je dio bolnica u unutrašnjosti Hrvatske već sada dosegao “točku pucanja”. Ako Vlada bez odgode ne donese plan strogih mjera, ako se nastavi dosadašnji rast hospitalizacija, bolnice već za 30 dana neće moći uspješno liječiti bolesnike s covidom-19 ni druge građane, primjerice one koji će doživjeti moždani i srčani udar ili prometnu nesreću, upozoravaju predstavnici liječnika u pismu.

Danas.hr/Hina.Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari