IZVJEŠĆE HALMEDA

Video | Najpopularniji lijek u Hrvata je vitamin D3, trošimo ga jako puno. Evo koje su najveće boljke Hrvata

Ilustracija: Hrvoje Skočić/Riportal

Skok potrošnje lijekova u Hrvatskoj! Iznenađenje na ljestvici je vitamin D3, koji je očito najpopularniji lijek u Hrvatskoj. Pokazalo je to godišnje izvješće Hrvatske agencije za lijekove, koje otkriva i najveće boljke Hrvata – a to su srce i probava

Čak tri puta je porasla potrošnja vitamina D3 po stanovniku u proteklih pet godina. Pitali smo građane kako komentiraju takav porast. Luna Mašić iz Rijeke kaže živi na moru i svaki dan upija vitamin, piše RTL Danas.hr.

Njezina sugrađanka Blaženka Veršić nam je na pitanje iznenađuje li je porast odgovorila: “Ne čudi me jer ljudi su inače skloni uzimati kojekakve dodatke i tako dalje, ali mislim da je to bez potrebe”.

Patricija Baroš kaže da ga inače ne koristi, eventualno protiv bolova“.

Slikovito na 1000 stanovnika 2017. njih 30-ero bi uzimalo vitamin D3 svaki dan. Prošle godine taj broj skočio je na 90. Glavni savjetnik za potrošnju lijekova u HALMED-u Pero Draganić pojašnjava: “Razlog tome možemo vidjeti da se vitamin D preporučivao kao lijek koji će pomoći u infekciji COVID-a 19.“

Funkcije vitamina D3 u organizmu su brojne – poručuje liječnik obiteljske medicine Andrej Čuš.

Jedna od njih je održavanje imuniteta. Govori nam: “Pojačana potrošnja lijeka je možda opravdana i time što se taj vitamin sintetizira na jedan posebna način u našem organizmu. D3 vitamin se sintetizira pod sunčevim svjetlom. Nažalost svjedoci smo da smo izloženi manje-više zatvorenim prostorima posebno za vrijeme korone.”

U 2022. godini ukupan trošak lijekova bio je gotovo 10 i pol milijardi kuna, odnosno jedno cijelo 4 milijarde eura. Godinu prije ukupan trošak bio je ispod 10 milijardi kuna, odnosno jedno cijelo 3 milijarde eura.

“Premda je porast evidentan nazočan možemo reći da taj porast nije onoliki koliki je bio proteklih 5 godina, kad je potrošnja rasla po DDD-ima 7 posto, a u kunama 12 posto”, pojašnjava Draganić iz HALMED-a.

Uz potrošnju lijekova izvan bolnica, u godišnjem izvješću se navodi i potrošnja u bolnicama. Pročelnica Bolničke ljekarne KBC-a Sestre milosrdnice Martina Kranjec Šakić: “U bolnici je malo drukčije, pa tu odstupamo od godišnjeg izvješća, ali zapravo kao i prijašnjih godina, najviše lijekova u bolnicama troši se na onkološke lijekove, hematološke bolesti i za imunosupresive da nakon toga, za razliku od ukupne potrošnje u bolnici je skupina antibiotika.”

Prošle godine su se najviše koristili lijekovi za kardiovaskularni sustav, ali i oni za smirenje. U prosjeku svaki Hrvat je na dan popio jednu i pol dozu lijeka, piše RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari