Najsretnija država na svijetu traži 150.000 radnika, inače im prijeti ‘stezanje remena’

Temelj nordijskog blagostanja koje Finsku čini najsretnijom državom na svijetu oslanja se na visoku stopu zaposlenosti

Finska slovi za najsretniju zemlju na svijetu, no čak se i ova država suočava sa starenjem stanovništva, a njihova je Vlada pod sve većim pritiskom da stopu zaposlenosti dodatno podignu. Stoga bi upravo jačanje tržišta rada mogla biti glavna agenda stranaka koje će se boriti za glasove birača na idućim parlamentarnim izborima u Finskoj 14. travnja.

Finska svojim građanima mjesečno poklanja 560 eura: S eksperimentom počeli 2017. godine, a učinci su neočekivano pozitivni

Nova bi administracija trebala podići zaposlenost na 75 posto od ukupnog radno sposobnog stanovništva do 2023. godine, a zatim to odvesti i korak dalje i doseći visokih 80 posto, podaci su koje iznosi Bloomberg. Taj je postotak sada na 72 posto, što je ujedno bio i cilj koji je prvi čovjek finske vlade Juha Sipila postavio kada je zasjedao u premijersku stolicu 2015. godine.

S obzirom na to da je tada Finska muku mučila s trogodišnjim gospodarskim padom, drugim od velike ekonomske krize 2008. godine, Sipilin se cilj činio posve nedostižnim. Ipak, uspio je tržište rada osnažiti sa 140.000 novih radnika, a sada im je potrebno još otprilike 150.000 ljudi kako bi osigurali opstanak države blagostanja, piše Novac.hr

”Temelj nordijskog blagostanja koje našu zemlju čini najsretnijom državom na svijetu, s nevjerojatno visokim državnim standardom, oslanja se na visoku stopu zaposlenosti”, upozorio je glavni ekonomist Nordea banke Aki Kangasharju i zaključio: ”Ono što Finskoj treba je da svatko tko može raditi, ima posao”.

Sipilova je vlada već pokrenula nekoliko mjera za poticanje zapošljavanja, uključujući i snižavanje cijene rada za poslodavce. Uspije li vlada trajno podići zaposlenost iznad 75 posto, to bi u potpunosti pokrilo rashode. Kangasharhju pak upozorava da, ne uspiju li uvesti nove ljude na svoje tržište rada, Fincima prijeti ‘stezanje remena’.

Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views