KAKAOVAC NIKAD SKUPLJI

Video | Navalite na čokoladna jaja i zečeve jer skače cijena omiljenog slatkiša: Evo koliko će poskupjeti

U tjednu kada se mnogi spremaju pojesti barem 50 čokoladnih jaja i 3 do 4 čokoladna zeca doznajemo da bi čokolada mogla opasno poskupjeti

Ono što je nekada bio toaletni papir, postala su jaja – a najnoviji simbol poskupljenja mogla bi postati čokolada. Jaja, zečevi, kolači – Uskrs dolazi, a sigurno ste već čuli da je kakaovac poskupio. Cijena čokolade viša, gramaža je već odavno manja.

Zagrepčani s kojima smo razgovarali tvrde: Sve je poskupjelo!

“Je, stvarno je poskupjelo i smanjila se ona gramaža”, kaže nam gospođa Ankica dok njena sugrađanka Sonja ističe:

“Uvijek kupujem one koje su na akciji”.

Posjetili smo malu tvornicu u Križevcima ima 40 zaposlenih, a preko pola su – osobe s invaliditetom. Strojevi su tu za termičku obradu, ali sve ostalo radi se ručno.

“Kakaovac je jako poskupio, ali s obzirom na to da mi kupujemo gotovu čokoladu i da mi imamo ugovore s dobavljačima koji nas pokrivaju još neko vrijeme, mislim da smo još ove godine mirni, što se tiče cijene naše sirovine. Danas – sutra, kada utrošimo ove zalihe, onda ćemo se i sami morati suočiti s ovim poskupljenjem”, govori nam Alemka Lončar, direktorica Hedone.

U posljednjih godinu dana cijena kakaovca je naglo porasla. Sada tona košta više od devet tisuća dolara, dok je lani bila ispod tri. Dio razloga je loš urod u Gani i Obali bjelokosti, zemljama zaslužnim za oko 60 posto svjetske proizvodnje.

“Očekuje se pad od čak 30 posto u odnosu na prošlu godinu, a s druge strane se potražnja snažno povećava. Do prije 100 godina čokolada je bila zapadni hir, a danas je globalni proizvod i potražnja se povećava, naročito u mnogoljudnim zemljama, a proizvodnja pada”, kaže nam ekonomski analitičar Damir Novotny.

Neke čokolade već sada plaćamo skuplje nego lani.

Primjerice domaću mliječnu čokoladu koju ste za prošli Uskrs platili 80 centi, ove godine je to – 89, što je oko 11% više. Uvozna čokolada bila je ispod eura, sada je narasla za 45 posto. A i tamna čokolada koja je lani koštala euro i 72 centa – danas je narasla na gotovo 2 eura ili – za 16 posto.

“Uz to se dogodila druga situacija, a to je da je kakaovac roba s kojom se mešetari na burzama, najviše na londonskoj i njujorškoj burzi, i tu je došlo do jakokuplja špekulanata koji su kupili opcije i na taj način još dodatno potisnuli cijenu u vis”, objašnjava nam Domagoj Ilija Cerovac, suosnivač Muzeja čokolade u Zagrebu.

Sve ovo znači skuplje čokolade za sve nas. Veliki domaći proizvođači već su najavili – kako se to lijepo kaže – korekcije cijena za 10 posto.

“Po mojem mišljenju najveći je problem kod onih jeftinijih vrsta čokolade jer se tu stvarno gleda svaki cent. Mi već isključivo naručujemo najfiniju belgijsku čokoladu, koja je već u startu skupa, tako da ona neće bitno promijeniti konačnu cijenu”, ističe Alemka Lončar.

“Maje i Asteci su koristili zrno kakao kao novac. Sada smo na pomolu toga da opet postane tako vrijedna valuta kojom se stvarno može tržiti po svijetu”, kaže Cerovac.

Što će nam bitcoin kada imamo kakaovac čije cijene u posljednjih 12 mjeseci rastu toliko brzo da nadmašuju kripto valutu, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari