Iz ordinacije mu je od prošle godine pobjeglo oko tisuću od 1300 pacijenata

Javnost je šokirala priča iz Obrovca o kontroverznom liječniku Goranu Jusupu i njegovoj lažnoj medicinskoj sestri Veroniki Pecolaj, koje pacijenti već neko vrijeme prijavljuju Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) i masovno bježe od njega u drugi dom zdravlja, onaj u Maslenici.

Naime, njegovi pacijenti govore kako je psihičko stanje dr. Jusupa vidno je narušeno, ponajprije zbog činjenice što ne liječi multiplu sklerozu od koje boluje. Takvo narušeno stanje jasno se uočava iz njegovih nastupa. Njegovi pacijenti otvoreno govore o tome kako dr. Jusup posljednjih mjeseci “nije čovjek kakav je bio prije”.

Upravo je zbog svojeg narušenog stanja izgubio gotovo tisuću pacijenata, od 1300 koliko ih je imao do prošle godine.

Lažna medicinska sestra?

Ipak, najveći problem, osim činjenice da dr. Jusup ne drži do higijene, vrijeđa pacijente i puši u Domu zdravlja, jest njegova “medicinska sestra”. Riječ je osobi koja nema dozvolu za rad, što je potvrdila Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS).

“Ženska osoba koja se u ordinaciji obiteljske medicine u Obrovcu predstavljala kao medicinska sestra, nikada nije bila upisana u Registar Hrvatske komore medicinskih sestara i nema odobrenje za samostalan rad”, ističe predsjednica HKMS-a Slava Šepec.

‘Bila je u psihijatrijskoj bolnici. Ja sam je izvadio’

Komora je, dodaje Šepec, zatražila podatak od Gorana Jusupa, koncesionara ordinacije obiteljske medicine, o tome tko u njegovoj ordinaciji radi poslove medicinske sestre budući da im je u telefonskom razgovoru rekao kako “gospođa Pecolaj radi kao spremačica u njegovoj ordinaciji”. Ako netko radi na poslovima medicinske sestre i pruža zdravstvenu njegu, a nije upisan u Registar i nema valjano Odobrenje za samostalan rad HKMS-a, radi protivno propisima, odnosno krši zakon, poručuju iz HKMS-a.

No, još je šokantnija je informacija kako su se dr. Jusup i njegova ‘medicinska sestra’ upoznali.

“Bila je na Ugljanu u psihijatrijskoj bolnici. Ja sam je izvadio. Tamo ju je stavila njena majka. To je šiptarska politika, ona je isto šiptarka. Želio sam joj pomoći”, priznao je za Index dr. Jusup, a potom dodao i da su u ljubavnoj vezi.

Sve veći broj pacijenata se požalio

Ali, s obzirom na to da je dr. Jusup posljednje 22 godine koncesionar u obrovačkom Domu zdravlja i da je njegova ordinacija privatna, zadarska županija nad njime nije imala nikakvu nadležnost, pa samim time ni mogućnosti reagirati na sve češće pritužbe pacijenata. No, HZZO zato ima i u četvrtak 18. travnja donio je odluku o raskidu ugovora s njegovom specijalističkom ordinacijom.

“Doktor Jusup u ambulanti će raditi do 30. travnja kako bi Dom zdravlja Zadarske županije, u čijim je prostorima radio kao koncesionar, imao dovoljno vremena pronaći novog liječnika,” potvrđeno je Slobodnoj Dalmaciji.

On sam ne brine zbog toga i poručuje nadležnima da mu ništa ne mogu, ali popraćeno sočnim psovkama.

“Imam sve potrebne dozvole, licence i papire potrebne da obavljam ovaj posao. Ja sam HZZO, komoru i sve primitivce poslao u p***u materinu. Ružna riječ ali sam ih poslao u sto p***i materinih. Punih 30 godina radim kao specijalist obiteljske medicine. Već mi je puna kapa. Uz opću medicinu bavim se pedijatrijom, malom kirurgijom, jer nemam salu, ali radim operacije na licu, šakama, krpam posjekotine, djecu liječim, odrasle. Bio sam doktor na prvoj crti bojišnice u vrijeme Domovinskog rata, u 112. brigadi i stekao ogromno iskustvo u jako teškim vremenima “, kazao je dr. Jusup za 24sata.

Dodao je i kako će svoju medicinsku sestru uskoro oženiti. Zaručili su se, kazao je za 24 sata, u utorak, ali Veronika ne nosi zaručnički prsten da ne naleti na pijance kojih u Obrovcu, kaže, ima puno.

Sve to nova je potvrda potrebe za promjenama u sustavu, prvenstveno po pitanju davanja i održavanja koncesija.

“Zdravstveno stanje liječnika koji ulazi u koncesiju, kako fizičko, tako i psihičko, u trenutku predaje dokumentacije može biti dobro, no isto se tako, nakon određenog vremena i pod određenim okolnostima može promijeniti”, zaključuje dr. Ines Balint iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM).
Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari