NEZAVISNI KANDIDAT: Demantij Marinka Koljanina zbog jučerašnje RTL ankete

Sve bi bilo korektno da se uz moje ime ne pojavljuje kako s Vaše strane, tako i sa strane agencije koja je provela istraživanje, neprovjerena stranačka afilijacija

“Jučer ste, 28. ožujka, u emisiji RTL Danas emitirali prilog o rezultatima istraživanja agencije Promocija Plus na temu preferencija glasača uz predstojeće lokalne izbore u Rijeci. Isti se prilog ponovili i u emisiji RTL Direkt te ga prenijeli u video i u tekstualnom formatu na Vašoj web stranici Vijesti.hr pod naslovom „Ekskluzivna RTL anketa: je li nakon 17 godina došao kraj Obersnelovoj vladavini u Rijeci?“ Vijest su iste večeri prenijeli različiti drugi portali te bi se moglo ustvrditi da je u kratkome roku postala viralna.

U tome prilogu ste fotografijom, imenom i prezimenom te stranačkom afilijacijom popratili šest mogućih kandidata u predstojećoj utrci za mjesto gradonačelnika. Prema anketnim rezultatima u tome se nizu imena moje ime pojavljuje na četvrtome mjestu. Sve bi to bilo korektno da se uz moje ime ne pojavljuje kako s Vaše strane, tako i sa strane agencije koja je provela istraživanje, neprovjerena stranačka afilijacija. Naime, izrijekom i tekstom spomenut sam u tome prilogu kao kandidat HSS-a, a ne kao (koristim priliku da korigiram) nezavisni.

Smatram da je agencija Promocija Plus – ne samo zbog korektnosti prema meni, već i zbog vjerodostojnosti vlastita istraživanja, da ne govorim o važnosti točnoga informiranja javnosti – trebala provjeriti informacije na temelju kojih istražuje glasačke preferencije. Status kandidata – bio taj status stranački ili nezavisni – bez sumnje je jedna od ključnih determinanti pri iskazivanju glasačkih preferencija, zbog čega je osnovano pretpostaviti da bi se rezultat istraživanja pokazao drukčijim da su ispitanici vršili svoj izbor na temelju točne informacije o meni kao o nezavisnome kandidatu. Bi li ta razlika išla u moju korist ili možda čak na moju štetu – o tome ne mogu spekulirati.

Do greške je vjerojatno došlo stoga što je inicijativa da se moje ime istakne u ovome kontekstu doista potekla od HSS-a čiji su mi se predstavnici obratili s idejom promoviranja nestranačkog kandidata kroz eventualnu višestranačku platformu na ovim lokalnim izborima. Iako tu okolnost nisam krio, već sam pri prvome javnome iskazu u Novome listu istaknuo da mi je važno sačuvati nezavisan položaj, a u međuvremenu sam mogućnosti kandidature na prijedlog jedne ili više stranaka i otklonio, zahvalivši se na ponudi koja mi je iz toga izvora upućena.

S obzirom na specifične okolnosti lokalnih izbora, pogrešna informacija plasirana u okviru istraživanja koje javnost s visokim interesom prati ima potencijal vrlo ozbiljne reperkusije na konačne izborne rezultate, pri čemu je posljedice u ovome času teško i sagledati.

Očekujem da ćete sukladno svojoj zakonskoj obvezi, ali prije svega u interesu točnog informiranja javnosti, osim objave ovoga demnatija u jednoj od narednih emisija urednički osmisliti format odgovarajuće vidljivosti i dosega za plasiranje korigirane vijesti kako bi se umanjila moguća šteta ili nezaslužena korist bilo meni bilo drugim kandidatima uslijed viralno plasirane neprovjerene odnosno netočne informacije.

S poštovanjem,

Marinko Koljanin”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari