NOVE MJERE

UPRAVO! Božinović predstavio nove mjere za Jadran!

Foto: Pixsell

Brojke novozaraženih iz tjedna u tjedna rastu, a incidencija je najveća u Dalmaciji. I na jučerašnjoj novoj karti ECDC-a Jadanska Hrvatska obojena je narančastom bojom, upravo zbog epidemiološke situacije u nekoliko dalmatinskih županija. Stožer zabrinjava i to što je procijepljenost tamo niža niska u odnosu na ostatak zemlje. 

Kako je doznao Index, mjere se ne uvode samo za četiri dalmatinske županije nego za cijeli Jadran. Odlukom koja se primjenjuje od ponedjeljka, smanjit će se broj osoba koje se mogu okupljati bez covid-potvrda, ali se i određuje maksimalan broj ljudi koji mogu biti prisutni na nekom okupljanju, bez obzira na to imaju li svi nazočni covid-potvrde.

Prema još uvijek važećoj odluci koja vrijedi na nacionalnoj razini, bez covid-potvrde se može okupljati 100 ljudi, no u Jadranskoj Hrvatskoj taj se broj smanjuje na 15. Taj će broj, doznali smo, vrijediti i za privatna okupljanja, ali i za svadbe na kojima uzvanici nemaju covid-potvrde. No, unatoč nekim informacijama koje su se pojavljivale u javnosti, maksimalan broj osoba koje mogu biti na svadbi neće se određivati, nego ostaje neograničen kao i do sada jer se ne očekuje da će se na svadbama okupljati više od nekoliko stotina ljudi. No svi uzvanici, naravno, moraju imati covid-potvrde, dakle moraju biti cijepljeni, negativno testirani ili moraju preboljeti covid.

PRATITE UŽIVO:

Novost je i to da Nacionalni stožer od lokalnih i županijskih stožera očekuje veću razinu odgovornosti kod odobravanja raznih manifestacija. Oko procjene je li neki događaj rizičan morat će se usuglasiti lokalni i županijski stožer, no ako u tome ne uspiju, konačnu će odluku donijeti Nacionalni stožer.

Božinović je predstavio nove mjere:

“Stožer je dobio nužne epidemiološke mjere za Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, Zadarsku, Primorsko-Goransku, Istarsku te za grad Novalju.

Na javnim okupljanjima može najviše može 50 osoba. S covid-potvrdom se može okupiti najviše 1000 osoba. Na privatnim okupljanjima i svadbenim svečanostima može biti najviše 15 osoba.

U ugostiteljskim objektima može biti najviše 1000 gostiju.

Organizatori događaja moraju najkasnije 7 dana prije održavanja poslati namjeru održavanja lokalnom stožeru te zatražiti prethodnu suglasnost.

Nadležni stožer je obvezan donijeti odluku u 2 dana i dostaviti je županijskom stožeru koji također mora donijeti odluku u 2 dana. Ako se dva stožera ne mogu složiti oko ispunjenja uvjeta takvog događaja ili okupljanja onda konačnu odluku donosi Nacionalni stožer”, rekao je Božinović.

“Sve ove mjere se donose s trajanjem do 15. kolovoza, a odluka stupa na snagu u ponedjeljak 26. srpnja”, rekao je Božinović.

“Bitno je osim ljetnih radosti, da cijeli Jadran u ovom trenutku pleše između narančaste i crvene boje na karti ECDC-a. Ovo su mjere kojima se želi spriječiti da se za povratke iz Hrvatske počnu uvodi restrikcije. To je i želja naših gostiju.

Hrvatska je prepoznata kao zemlja koja nikad nije izgubila kontrolu nad epidemijom, ali i država koja nikad nije izgubila doticaj s realnim životom. Prema našim saznanjima gosti i lakše prihvaćaju naše mjere koje su ciljane, od onih u njihovim zemljama. Ova odluka je plod našeg zajedničkog iskustva. od ulaska u državu do turizma. Uvjeren sam da s manjim korekcijama u našim životima možemo imati dobre učinke na sezonu”, rekao je.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari