MATURANTI, OPREZ!

Video | Nova matura, nova pravila! Imaš pametni sat na maturi? Ostaješ bez svih ispita

Među novim pravilima – uglavnom su zabrane, a polaganje jednog predmeta potpuno se mijenja. Donosimo sve detalje koje bi svaki maturant trebao znati

Nova matura, nova pravila. Potpis na ispit više se neće kažnjavati poništenjem ispita, izvještava Zorana Čičak Kulić za danas.hr.

“Iskreno drago mi je što se to više neće kažnjavati i mislim da će smanjiti stres kod nas”, kazala je maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Antea Kovačević.

“Pomoći će u smanjenju tog stresa, a ako se nekome ipak dogodi ocjenjivanje će ipak ostati anonimno”, kazala je maturantica Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Magdalena Orehovec.

Ostat će anonimno i objektivno jer ako ocjenjivač dobije ispit na kojem je otkriven identitet učenika taj ispit vraća.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

“Službe koje kontroliraju proces ocjenjivanja ispita naljepljuju naljepnicu preko imena i prezimena i ispit se onda na ocjenjivanje daje drugom ocjenjivaču”, govori ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Vinko Filipović.

Promjene stižu nakon što je ljetos buku napravio slučaj maturantice kojoj je zbog potpisa ispit poništen. Nije bila jedina na prvom roku to je učinilo ukupno 24. a na drugom 7. maturanata.

“Kod nas nije bilo nikad takvih slučajeva, naši učenici se znaju držati pravila ali razumijem taj stres. Kada vidimo neku nepravilnost dobro je da možemo promijeniti pogotovo ovo potpisivanje”, kazao je ravnatelj Gimnazije Tituša Brezovačkog u Zagrebu Damir Jelenski.

Promjena ima još – svi maturanti će prvi put pisati isti ispit iz hrvatskog jezika – nema osnovne i više već samo jedna razina. Esej će ponovno biti uvjet da se hrvatski i položi, maturanti više neće moći predati prazan list.

“Bez obzira koju ste školu završili, gimnaziju ili strukovnu školu, morate da biste nastavili studirati dobro vladati hrvatskim jezikom, materinjim jezikom. Hoćemo li u budućnosti ići prema tome da i drugi predmeti budu takvi to ćemo vidjeti”, kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Kada je riječ o neprimjerenim sadržajima na ispitima se ne smiju naći prijetnje, vulgarni znakovi i diskriminirajući sadržaji. Uz mobitele, zabranjuju se i pametni satovi.

“Kod korištenja mobitela, pametnog sata i drugih uređaja poništavaju se svi ispiti na maturi, a kod neprimjerenih sadržaja koje smo naveli samo taj ispit”, dodaje Filipović.

Pravilnik je upućen u javno savjetovanje, a prva matura po novim pravilima počinje za pola godine, izvještava Zorana Čičak Kulić za danas.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views