Novi detalji tragedije na Hvaru: ‘Smatrali su da ugrađivanjem generatora neće izazvati opasnost…’

‘Generator se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija’, priopćio je DORH

DORH je na svojim stranicama objavio nove detalje o tragediji na Hvaru kada je na brodu na Hvaru zbog trovanja ugljikovim monoksidom preminuo 57-godišnji talijanski turist Eugenio Vinci, a dvoje je djece teško ozlijeđeno.

Ranije danas, vlasnik i kapetan broda, iznijeli su obranu na Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu i ne smatraju se krivima. U nastavku sudskog postupka branit će se sa slobode jer nije predložen istražni zatvor.

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

Zamjenik općinske državne odvjetnice u Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu proveo je dokazne radnje ispitivanja dvojice hrvatskih državljana (1996. i 1992. godište) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti iz čl. 222. st. 4. u vezi sa stavkom 3. Kaznenog zakona, u vezi s kaznenim djelom dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz čl. 215. st. 3. u vezi sa st. 2. KZ-a. (15. 8. 2019.)

Postoji osnovana sumnja da su 8. kolovoza 2019. u Omišu, i to prvoosumnjičenik (1996.) kao brodar i vlasnik broda, a drugoosumnjičenik (1992.) kao zapovjednik navedenog broda; zajednički i po prethodnom dogovoru, protivno odredbama članka 148. stavka 4. i članka 385. stavka 1. Pomorskog zakonika; u prostor strojarnice ugradili benzinski generator-agregat sa zračnim hlađenjem uslijed čijeg redovnog rada dolazi do istjecanja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova kao nusproizvoda sagorijevanja benzina (udisanje tih plinova uzrokuje smrt), a taj generator-agregat sukladno uputama za uporabu se ne smije koristiti u zatvorenim prostorima bez uklanjanja plinova izvan prostorija. Osnovano se sumnja da takvo sigurno uklanjanje plinova nisu osigurali lakomisleno smatrajući da time neće izazvati opasnost za život i zdravlje putnika i članova posade.

“Zbog udisanja navedenih plinova je tijekom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac”
Na taj su brod radi ranije dogovorenog krstarenja 10. kolovoza 2019. primili osmero talijanskih državljana (1962., 2014., 2008., 1975., 1963., 1955., 1963. i 1963.), a na brodu je bilo prisutno i dvoje članova posade, te su 12. kolovoza 2019. oko 22.00 sata, dok je brod bio usidren u uvali Ždrilac, stavili u pogon navedeni generator-agregat, uslijed čega je došlo do stvaranja ugljičnog monoksida i drugih otrovnih plinova koji su se kroz vrata strojarnice, pukotine u zidovima i kroz ventilacijske cijevi klima uređaja na brodu proširili u hodnik i putničke kabine na brodu. Zbog udisanja navedenih plinova je tijekom noći u toaletu krmene kabine preminuo muškarac (1962.), dok je dvoje djece (2014. i 2008.) zadobilo višeorgansko zatajenje, odnosno ozljede teške naravi i opasne po život, a tri su osobe (1975., 1963. i 1955.) osjetile glavobolje, mučnine te bi njihov život daljnjim udisanjem i boravkom u potpalublju broda bio ugrožen.

Budući da ne postoje osnove za predlaganje istražnog zatvora, osumnjičenici su nakon ispitivanja pušteni da se brane sa slobode“, stoji u priopćenju DORH-a.

Podsjetimo, na brodu je od posljedica trovanja umro talijanski državljanin Eugenio Vinci (57), a pet osoba, među kojima dvoje djece od pet i 11 godina, prevezeno je radi teškog zdravstvenog stanja u KBC Split. Dvoje djece koja su nakon tragedije primljena u splitski KBC, i dalje su kritično i na respiratoru. Troje odraslih talijanskih državljana u dobrom je stanju. Majka djece zadržana je na liječenju, a drugo dvoje je pušteno na kućnu njegu.
I.Kri
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Povezani VIDEO: