OPSKRBA LIJEKOVIMA

Novi pregovori s veledrogerijama: ”Isporuka će biti otežana još neko vrijeme…”

Foto: goran stanzl pixsell

Nije dovoljno samo riješiti dug, ključno je postaviti financijski održiv sustav da se ne generiraju nove obaveze

Ministar financija i potpredsjednik Vlade Zdravko Marić te ministar zdravstva Vili Beroš održali su novi sastanak s predstavnicima veledrogerija koje su uvjetovale isporuku lijekova, a nakon sastanka su predstavnici veledrogerija rekli da je bio pozitivan razgovor, ali da će isporuka biti još neko vrijeme otežana, odnosno do rebalansa, koji će biti u studenome.

“Sastanak je bio konstruktivan, ne mogu reći o kojem se iznosu radi, ali isporuka lijekova će biti još neko vrijeme otežana, do rebalansa, a rebalans se očekuje u studenom”, kazala je Diana Percač, predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija.

”Mi ne možemo ništa prije rebalanasa, a u tom periodu moramo vidjeti kako da se nastavi opskrba. Prvi bih od svih volio da to riješimo jednokratno, osobno bih to volio, ali predvjet za to je osiguranje da nema generiranja novih dugova”, kazao je Marić i podsjetio da obveze prema veledrogerijama nisu jedine obveze, one ukupne prešle su sada već 10 milijardi kuna, a ključni izazov je da se generiraju nove – svaki mjesec dodatnih 220 milijuna kuna.

Stoga je najvažnije u financijskom smislu osmisliti model, način da se nove obveze ne stvaraju, ali paralelno s time izmirivati postojeće obveze.

Izložili smo danas ono što smo započeli na prošlom sastanku. Govorimo o razdoblju od oko tri tjedna pred nama, a naša je ideja svesti rokove plaćanja na razuman rok i počistiti sve, kazao je Marić kazavši da će o detaljima rebalansa biti više riječi u četvrtak.

“Opcija je i da se država zaduži, kao i neke druge izvedenice jer država je učinila u javnim financijama iskorake da može o takvim stvarima razmišljati. Međutim, ponavljam – Vladu zanima kako postaviti financijski održiv sustav da se nove obveze ne generiraju”, opetovao je ministar financija.

”Zasad još pojedine bolnice nisu iskazale nedostatak lijekova pa pretpostavljam da ih imaju dovoljno do rebalansa”, kazao je Beroš, koji je kao i Marić testiran na koronavirus te su obojica negativni, a istaknuo je da se virusa ne boji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari