VELIK ODAZIV

Od 1. siječnja predano 139 tisuća zahtjeva za obiteljsku mirovinu. Provjerite imate li pravo na nju

Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Riješeno je 103.728 zahtjeva, od čega se na isplatu dijela obiteljske mirovine odnosi 85.984 zahtjeva, a ostatak su prava vezana uz ostvarivanje dijela obiteljske mirovine. Trenutačno je u postupku rješavanja 35.347 zahtjeva

Obiteljske su mirovine od 1. siječnja povećane za deset posto, uvedena je i velika novost u obliku modela po kojem udovice i udovci uz svoju, mogu primati i 27 posto obiteljske mirovine, a to je onda dovelo do golemog broja zahtjeva, prenosi Danas.hr.

U prva tri mjeseca 2023., podneseno je sto tisuća zahtjeva koji se odnose na obiteljske mirovine.

Tportal je provjerio koliko ih je onda predano u prvih osam mjeseci.

Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje poručuju da su do ovog utorka, 29. kolovoza, zaprimili 139.075 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine.

Riješeno je 103.728 zahtjeva, od čega se na isplatu dijela obiteljske mirovine odnosi 85.984 zahtjeva, a ostatak su prava vezana uz ostvarivanje dijela obiteljske mirovine. Trenutačno je u postupku rješavanja 35.347 zahtjeva.

“Od 85.984 riješena zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, isplata je odobrena za 75.165 korisnika (87 posto). Zahtjevi koji nisu pozitivno riješeni odnose se na one korisnike kojima je obiteljska mirovina, koja je trenutačno u isplati, povoljnija od isplate dijela obiteljske i osobne mirovine (starosna, prijevremena starosna ili invalidska mirovina) ili koji ne ispunjavaju zakonski propisane uvjete za isplatu dijela obiteljske mirovine (nemaju navršenih 65 godina života, ne ispunjavaju pravo na obiteljsku ili osobnu mirovinu i sl.)”, kažu iz HZMO-a.

Tko sve ima pravo na nju i kako do nje doći provjerite OVDJE.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari