BITKA ZA PRVI RED DO MORA

Ova zemlja objavila totalni rat ‘rezerviranju’ mjesta na plaži: Svi koji ručnicima okupiraju ‘svoje mjesto’ plaćat će visoke kazne!

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cijenu preuzimanja između 30 i 50 eura, ovisno o lokaciji

Primorska mjesta oko španjolskog grada Malage objavila su rat kupačima koji početkom dana postavljaju suncobrane na plaži kako bi rezervirali mjesto, što je sve raširenija praksa koja ih sada može koštati kazne do 300 eura.

Takozvani “rat suncobranima” godinama je uobičajena praksa u Levanteu, jugoistočnoj španjolskoj obali, gdje ranoranioci ostavljaju svoje stvari na plaži, ponekad i u zoru, kako bi imali dobro mjesto na pijesku prije nego nastane gužva.

Stanovnici grada Alicantea završili su i u britanskim novinama pod optužbom da zauzimaju pozicije na prvoj crti “bojišnice” prije izlaska sunca kako bi turiste lišili komada pijeska.

Ova ljetna bitka sada je stigla do obale Malage, na jugu Španjolske, gdje su neke mjesta već poduzela mjere za suzbijanje ove kontroverzne prakse.

Kazne i do 3000 eura

Mjesta Algarrobo, Vélez Málaga i Torrox odobrila su novčane kazne do 300 eura za one koji ostavljaju svoje stvari bez nadzora s jedinom svrhom čuvanja mjesta na plaži. Pritom su slijedila primjer iz okolice Valencije, sa spomenute obale Levantea, gdje mjesta Cullera, Oropesa i Calpe primjenjuju strože kazne koje dosežu 3000 eura za istu praksu.

Mjera je rezultat “brojnih pritužbi” stanovnika i kupača koji tvrde da je prvi red obale satima zauzet bez prisutnosti vlasnika tih objekata.

Preuzimanje stvari u policiji

U Torroxu lokalna policija patrolira plažom kako bi provjerila poštuju li se propisi. Policajci, u slučaju otkrivanja nepravilnosti, uklanjaju predmete koji satima nisu pod nadzorom vlasnika. Ako ih žele vratiti, vlasnici moraju platiti cijenu preuzimanja između 30 i 50 eura, ovisno o lokaciji.

Vlasnici mogu preuzeti svoje stvari u policijskoj postaji u roku od 14 dana, prije nego što steknu kategoriju “otpada”.

Ovim mjerama mjesta žele jamčiti korištenje plaža kao javno dobro, sprječavajući rezervaciju prostora i pružajući svim građanima jednake mogućnosti uživanja u pijesku i moru.

I u Hrvatskoj odzvonilo ‘rezervacijama’

Podsjetimo, rat kupačima koji ručnicima i suncobranima rezerviraju mjesta na plaži objavila su i neka mjesta u Hrvatskoj.

Tako je akciji sakupljanja ručnika i rekvizita s plaže ljudima koji su “rezervirali” svoja mjesta za odlazak na kupanac Općina Kolan pristupila dosta ozbiljno. Na Facebooku su objavili fotografije ‘plijena’ na lokalnoj plaži.

Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Važno je napomenuti kako se od prošlogodišnje odrađene akcije sakupljanja stvari s plaža, ove godine u punom manjem broju ostavljaju stvari, objavili su iz ove Općine.

Važno je da svi posjetitelji plaže budu svjesni svoje odgovornosti prema okolišu i drugim ljudima i pridržavaju se pravila kako bi se stvorilo ugodno i sigurno okruženje za sve, poručuju, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari