PROSJEK GODINA NOVOOBOLJLIH JE 35

Ovaj stožer predlaže pooštravanje mjera već od ponoći: Zatvaranje teretana, na svadbama do 50 ljudi, maske u kafićima…

Idi na originalni članak
Foto: Ilustracija (Duško Jaramaz/Pixsell

Najveći dnevni broj oboljelih, njih 138 zabilježila je u srijedu Splitsko-dalmatinska županija, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Oglas

Najviše zaraženih je u Splitu, njih 63, slijedi Sinj s 12, Imotski s 10, te Makarska i Solin s po osam novih slučajeva.  Po četiri zaražene osobe su iz Podbablja i Prološca, po troje iz Otoka, Kaštela, Trogira i Omiša, po dvoje iz Vrgorca, Marine, Podstrane i Zmijavaca.

U Hvaru, Dugom Ratu, Jelsi, na Klisu, Podgori, Runovićima, Šestanovcu, Tučepima i Zagvozdu je po jedan oboljeli.

“Nije dobro. Prosjek godina novooboljelih je 35 godina. Novooboljelih zdravstvenih djelatnika je još pet. Najviše je zaraženih u Splitu, a dosta i u Imotskom. Locirali smo žarišta u određenim fitness centrima, imamo i dalje podatke vezano za održavanje nekih obiteljskih okupljanja vjenčanja”, rekla je prim. dr. sc. Željka Karin, ravnateljica NZJZ SDŽ.

Luka Brčić, načelnik Stožera rekao je da očekuju tijekom dana odgovor na mjere koje su predložili Nacionalnom stožeru za cijelu županiju na rok od 14 dana, počevši od ponoći.

“Tijekom dana ćemo dobiti odgovor na naše prijedloge. Predlažemo na rok od 14 dana obvezne maske u zatvornim prostorima i u ugostiteljskim objektima. Ograničavanje održavanje vjenčanja do 50 osoba, sprovoda do 50 osoba bez izražavanje sućuti, bez karmina, obiteljska okupljanja do 20 ljudi, na okupljanjima je obvezno nošenje maski”, rekao je Luka Brčić, načelnik SCZ SDŽ.

Predlaže se zatvaranje teretana i sportskih dvorana. Traži se i zabrana posjetima u domovima za starije.

“Zatvaraju se objekti u kojima su detektirani zaraženi. Tražimo da sve događaje koji su predviđeni u zatvorenom da se ti događaji otkažu, a u vanjskom prostoru se mogu održavati, ali uz sve ove mjere”, rekao je Nino Vela, načelnik SCZ ST.

Na pitanje jesu li zaraženi iz Sinja povezani s Alkom, Karin je odgovorila:

“Imamo podatke za određene zaražene, tu je bilo obiteljskih kontakata i mlađih osoba. Ne možemo sa sigurnošću reći da je s Alke, Nemamo ni jedan podatak da se netko zarazio tko je bio na Alki”.

Vijesti.hr

Exit mobile version