POSLUŠALI PODUZETNIKE?

PLENKOVIĆ OSNIVA KRIZNI STOŽER ZA GOSPODARTVO: Planiraju otpis davanja?

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Plenković osniva Krizni stižer za gospodarstvo u kojemu bi trebali biti ugledni ekonomisti, bivši političari, menadžment poznatih kompanija a moguće i ekonomski stručnjaci iz oporbe

Vlada Andreja Plenkovića uskoro osniva Krizni stožer za gospodarstvo, a već idući tjedan možemo očekivati novi set ekonomskih mjera, nakon što već predložene mjere postale predmet brojnih kritika, doznaje Jutarnji list. Poduzetnici su posebno ljuti na potpredsjednika i ministra financija Zdravka Marića jer smatraju da se više ponaša kao činovnik u Poreznoj upravi nego netko tko razumije u kojoj se situaciji gospodarstvo nalazi.

U Kriznom stožeru trebali bi biti ugledni ekonomisti i neki bivši političari poput nekadašnje potpredsjednice Vlade Martine Dalić, menadžment nekih poznatih hrvatskih kompanija, ljudi iz realnog sektora, a navodno se razmišlja se da se uključe i ekonomski stručnjaci iz oporbe. Jutarnji list pišr kako će biti potrebna “svojevrsna vlada nacionalnog jedinstva” jer će neke mjere biti bolne, poput zadiranja u neka stečena prava radnika u državnom i javnom sektoru, ali i drugih skupina.

Prema sugovornicima Jutarnjeg lista koji su bliski Vladi, Hrvatskoj će trebati minimalno 60 milijardi kuna da se izvuče, i to 40-ak milijardi kuna odmah, da se zadrži zaposlenost i pokriju obrtna sredstva, a 20-ak milijardi kuna za razdoblje kada epidemija prestane, pa i za investicije. Naglašavaju da će HNB morati pomoći, da će i Europska komisija biti fleksibilna, da će u fondovima EU biti novca, kao i u bankama, a da na deficit i javni dug više ne treba gledati, nego sav novac usmjeravati u gospodarstvo.

Sugovornik blizak premijeru tvrdi da bi novo tijelo bilo savjetodavno, unutar kojega bi bio i jedan operativni tim predvođen ministrima iz gospodarskih resora.

“Budući da je za nas ovo bio snažan šok koji nitko nije mogao predvidjeti, išli smo s prvim setom mjera, a sada ide drugi dio. Stožer će, po uzoru na Stožer Civilne zaštite, imati i ulogu komunikacije s javnošću, objedinit će sve podatke vezane uz stanje na tržištu rada (broj korisnika minimalca, izdavanje propusnica), dakle, radit će i tehničke, ali i operativne stvari”, kaže sugovornik iz Banskih dvora za Jutarnji list.

“Spremni smo na veća odricanja države, moramo zajednički raditi da spasimo gospodarstvo i tu nije pitanje pregovora o osnovici ili povišici, nego i sindikati moraju shvatiti dalekosežnost posljedica ove krize i da sada spašavamo državu”, dodaje sugovornik Jutarnjeg lista.

Otpis davanja

Vlada je samo odgodila javna davanja, bez da ih je otpisala, no neslužbeno se doznaje da će u slučaju produžetka krize nakon lipnja i oprostiti ta potraživanja. Poduzetnik Filip Poštek, koji je morao privremeno zatvoriti svoju tvrtku, kaže kao i drugi poduzetnici kako sada prihoda nema ili je minimalan. “Odgodom se može pomoći poduzetniku koji je na normalnom tržištu donio lošu poslovnu odluku, a za ovakvo izvanredno stanje, koje nismo skrivili sami, jedino u obzir dolazi otpis.”

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari