DUŽE LISTE ČEKANJA

Video | POBUNA LIJEČNIKA! Kažu da će od sada raditi samo prema normi, nezadovoljni su koeficijentima i plaćama

Liječnici od utorka počinju raditi samo prema normama

Pobuna liječnika. Nezadovoljni koeficijentima i plaćama liječničke udruge i sindikati najavili su da će od sada raditi samo prema propisanim normama, što će dovesti do još dužih lista čekanja, izvještava Marina Brcković za RTL.

Liječnici traže da koeficijenti u primarnoj zdravstvenoj zaštiti budu isti kao u bolničkom sustavu, a za specijalizante rast plaća za barem 10 posto. Što kaže ministar?

Svaki mjesec Kristijan odradi od 40 do 50 prekovremenih sati. Jer da ne ostane duže – pacijente ne bi imao tko primiti.

”S ovim prekovremenima, samo da stanemo, da ne želimo raditi više od nedozvoljenog broja, sustav će se raspast”, rekao je Kristijan Ćupurdija, specijalist opće i digestivne kirurgije u KB Dubrava.

Samo u pandemiji liječnici su odradili 15 milijuna prekovremenih sati. No, ne samo da se njihov rad ne priznaje, već i nije adekvatno plaćen. Traže usklađivanje koeficijenata.
”Liječnik specijalizant hitne medicine ima manju plaću od liječnika koji nema nikakvu specijalizaciju, nije specijalizant nego je liječnik pod nadzorom. Te stvari koje uočimo na nama je da ih dalje prenesemo onima koji to moraju ispraviti”, kazao je Igor Šegović, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec.

A to je Vlada, koja upozoravaju krovne liječničke udruge, još od 2019. nije donijela Zakon o radnopravnom statusu i plaćama liječnika.

”Možemo li govoriti o provedbi reforme zdravstva u kojem se temelji nositelji zdravstvene zaštite, a samim time ključni dionici u provedbi te reforme ne uvažavaju kao sudionici i partneri nego se ignoriraju i zaobilaze”, rekao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

A gdje je ministar?

Ministar Beroš im, tvrde, ne odgovara na pozive i dopise. Reakcije od njega nema ni danas, a jučer se u priopćenju pohvalio da su zdravstvenim djelatnicima za vrijeme HDZ-ove Vlade plaće porasle za više od 40 posto.

”Stoga me malo iznenađuju reakcije liječničkih udruga i sindikata, posebno izostankom empatije i razumijevanja za položaj ostalih kolegica i kolega s kojima svakodnevno dijele skrb za pacijente”, priopćio je ministar Beroš.

”Možda je ministar Beroš zaboravio kako je biti liječnik pa je sad političar. Treba znati kad se vrati iz politike u struku, da ta prava koja će imati, će imati radi nas koji se borimo za ta prava”, izjavio je dr. Ćupurdija.

Pa već od sutra počinju raditi samo prema normama. To će povećati već ionako preduge liste čekanja – trenutno se prosječno čeka na pregled 164 dana, a na neke i godinama.

”Hoće li se i koliko liste čekanja za neka ne hitna stanja produžiti, a to bi trebao biti problem koji već dugo vremena treba žuljati ministra. Pa vas molim da to njega pitate. Što će biti ako liječnici samo počnu raditi na način kako je propisano?”, kazala je Renata Čulinović Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

Liječnici kojih ionako nedostaje. Jer otkad smo ušli u Europsku uniju otišlo ih je 1032, a 838 već je jednom nogom pred izlaskom. Zdravstveni sustav pred raspadom, a od ministra ni traga ni glasa, izvještava Marina Brcković za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari