VAŽNE INFORMACIJE

Počinje cijepljenje novim cjepivom: Znate li kome treba treća, a kome četvrta doza?

Foto: Riportal

Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja

Danas u Hrvatskoj kreće docjepljivanje protiv covida-19 adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva i varijantu omikron, javlja Ordinacija.

Prvo docjepljivanje preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno osobama koje su primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu cjepiva Janssen.

Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti.

Drugo docjepljivanje

Adaptiranim/varijantnim cjepivom provodit će se i drugo docjepljivanje koje se preporučuje osobama u dobi od 60 godina i više te odraslim osobama mlađim od 60 godina s povećanim rizikom za razvoj teških oblika covida-19.

Drugo docjepljivanje provodi se kod osoba koje su primarno cijepljene i potom docijepljene jednom dozom.

Osobe koje su preboljele i koje su završile primarno cijepljenje ili su primile prvu docjepnu dozu, mogu primiti docjepnu dozu najmanje 3 mjeseca nakon posljednje doze ili preboljenja (ovisno što je posljednje nastupilo).

Nastavlja se primarno cijepljenje svih osoba koje do sada nisu cijepljene. Za primarno cijepljenje ne koriste se adaptirana/varijantna cjepiva Spikevax i Comirnaty već osnovna cjepiva. Cjepivo se ne primjenjuje u dobi nižoj od 5 godina.

Gdje se provodi cijepljenje?

U zavodima za javno zdravstvo i domovima zdravlja na punktovima za cijepljenje:

informacije o cijepljenju u pojedinoj županiji i gradu Zagrebu možete pronaći na internetskim stanicama nadležnih zavoda za javno zdravstvo ovdje

u većini županija bit će moguće cijepljenje bez prijave (naručivanja) već u tjednu od 12. rujna, no u pojedinim županijama i gradu Zagrebu cijepljenje će se za početak provoditi uz naručivanje da bi se izbjegle gužve.

u ordinacijama obiteljske medicine (osobito za kronične bolesnike).

Za cijepljenje se možete prijaviti:

  • prijavom kod svojeg liječnika obiteljske medicine
  • putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr
  • putem Portala zdravlja

Prvo će biti dostupno adaptirano/varijantno cjepivo Comirnaty Original/Omicron BA.1 proizvođača Pfizer, a u narednim danima očekuje se i početak docjepljivanja adaptiranim/varijantnim cjepivom proizvođača Moderna.

Preporuka o cijepljenju ovisi o dobi, zdravstvom stanju, prethodnom cijepljenju i preboljenju. Liječnik će vas na samom cijepljenju savjetovati o konkretnoj vrsti cjepiva koja je optimalna za vas, razlozima za cijepljenje s obzirom na vaše zdravstveno stanje, kao i o možebitnim kontraindikacijama.

Više o cijepljenju možete saznati u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari