PRIPREME ZA CRNI SCENARIJ

Video | Pogledajte kako Njemačka poziva građane na štednju plina i struje. Neki su i u Hrvatskoj krenuli s redukcijama!

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, nisu trebali preporuke – sami su se odlučili na redukcije

Europska komisija je danas predstavila plan – štedi plin za sigurniju zimu. Planiraju smanjenje od 15% – i od članica traže da treba pokrenuti kampanje o smanjenju grijanja i hlađenja. Već je 12 zemalja pogođeno djelomičnim ili potpunim prekidom dobave ruskog plina, šefica Europske komisije kaže da se treba spremiti na potpuno isključenje. Zato Europa traži od članica da počnu promovirati smanjenje grijanja i hlađenja, pozivaju države da to prvo krenu raditi javne zgrade.

Kako to rade Nijemci i Nizozemci

Neke su zemlje već krenule u kampanje, a RTL donosi kako to rade Nijemci i Nizozemci.

“Klimatske promjene i energentska učinkovitost, svi pričaju o tome. Svakodnevno kod kuće trošimo energiju za grijanje, toplu vodu, rasvjetu, kuhanje, pranje i hlađenje. Kućna potrošnja je jedna četvrtina ukupne potrošnje energije u Njemačkoj. Manje potrošnje znači i manje klimatskih promjena. Zato je najbolja energija ona koju ne trošimo. Od kuće kreću promjene. Svaki mali korak znači puno, a pomaže pri postizanju globalnog učinka. Ključ za to su, učinkovito korištenje energije i štednja energije. Što to znači? Energetska učinkovitost znači trošiti točno toliko koliko nam treba. Na primjer, štedljive LED žarulje jednako osvjetljuju prostoriju kao i stare žarulje uz manju potrošnju energije ili stare peći za grijanje puštaju previše energije u okolinu. Moderne peći za grijanje štede više struje i jednako griju prostoriju kao i stare peći.

Dobro za znati, energetska učinkovitost osim što je korisna za okoliš korisna je i za vaš novčanik. Prilikom kupnje mašine za pranje rublja, hladnjaka ili žarulje, dobro je pripaziti na energetsku učinkovitost. Savjetnik za energetsku učinkovitost vam može skrenuti pozornost kako u svom domu možete smanjiti nepotrebnu potrošnju energije. Ako netko želi više od toga, može prijeći na nove izvore energije pogotovo kod grijanja i struje. Jeste li u stanu ili kući, s malim ili velikim budžetom, svi možemo puno bolje iskoristiti energiju”, objašnjeno je u njemačkoj kampanji.

Neki su i u Hrvatskoj već krenuli s redukcijama struje

“Većim zemljama to treba više nego nama, mi imamo LNG, građani znaju da treba štedjeti, ne treba sijati paniku. Eto tako je prije tjedan dana na moje pitanje treba li građanima reći da smanje klimu i štede energiju odgovorio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Oleg Butković. Ali, neki nisu čekali ni Vladu ni Ursulu, nego su krenuli štedjeti sami”, kazala je urednica RTL Direkta Mojmira Pastorčić.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu, nisu trebali preporuke – sami su se odlučili na redukcije. Klima im se ne spušta ispod 25 stupnjeva, gase je kad nisu u prostorijama. I u gradu Zagrebu rade isto: u četiri zgrade gradske uprave temperatura hlađenja više nije 22 nego 25 stupnjeva. Noću se klima neće paliti – osim u slučaju visokih temperatura iznad 35 stupnjeva. U gradu Zagrebu očekuju uštedu od 20 posto.

“One prostorije koje se ne koriste se ni ne hlade, koliko je vruće ovisi koliko su blizu staklima. Ista stvar je sa svjetlima, bilo bi prekrasno ostaviti zgradu da svijetli po noći, ali to ne radimo, sve gasimo”, objasnila je za RTL Direkt glavna ravnateljica Nacionalne i sveučilište knjižnice Zagreb, Ivanka Stričević.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari