PROSVJED NA MARKOVOM TRGU

Video | Pomoćnici u nastavi prosvjeduju: Rade isto radno vrijeme kao i profesori za 2,5 tisuće kuna i na određeno

Pomoćnici u nastavi sutra stižu na Markov trg. Prosvjedom će tražiti sva prava kao i profesori – odnosno žele biti punopravni zaposlenici obrazovnog sustava

Jasmina je pomoćnica u nastavi pet godina. S Aleksandrom je od kad je krenuo u školu dvije godine.

“Kod Aleksandra je najvažnije da čitam njegov govor tijela, njegovu mimiku. Najljepše je kad se vidite njegov napredak, to se ne može opisati, kad vidite da je sretan, kad vas zagrli, poljubi i kad je shvatilo i naučilo”, rekla je Jasmina Maras.

On je dijete s poremećajem iz spektra autizma. Jasmina će s njim biti sve do kraja osnovne škole. Bez nje Aleksandar ne bi mogao pohađati redovnu nastavu.

“On ne priča nigdje osim s nama kući, ona je uspjela doprijeti do njega, osjeća ga i prevodi njegove riječi drugima. Pomaže mu i podrška mu je – ona je njegova anđelica. Ona diše taj posao, to je njezin poziv”, rekla je Aleksandrova majka, Jasnima Savić.

Pomoćnici u nastavi nisu zaposleni na neodređeno vrijeme, njihovi ugovori prekidaju se kad završi nastavna godina. Za svoj posao plaćeni su između dvije i dvije i pol tisuće kuna. Njihova nesigurnost znači i nesigurnost djece.

“Sva djeca ne dobiju svog pomoćnika, djeca zbog ovakve situacije u kojoj mi jesmo ostaju bez pomoćnika, često ih mijenjaju. Tijekom jedne godine zna se desiti 5 do 7 pomoćnika. To je za njih šok, trebaju stabilnost i sigurnost, povjerenje”, kazala je predsjednica Udruge pomoćnika u nastavi Pun-Hr, Iva Tadić.

Moraju imati završenu srednju školu i djelomično osposobljavanje. Plaćaju se iz budžeta osnivača škola, iz EU fondova ili od igara na sreću koje ministarstvo dodjeljuje udrugama.

“Samo se provlačimo kroz ta bespovratna sredstva i želimo ubrzati Vladu i ministarstvo i sve ostale institucije da se naš status riješi”, rekla je Tadić.

Iz Ministarstva poručuju – brzog rješenja nema.

“Frontalni njihov ulaz u sustav u ovom trenutku nije realan. Međutim on ovisi o mnogim stavkama, prije svega proračunskim mogućnostima. Sad radimo novi zakon i ako postoji mogućnost da se to definira mi smo za to ali o tome moramo još razgovarati”, rekao je državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, Tomislav Paljak.

Potreba za pomoćnicima iz godine u godinu raste. Ima ih više od četiri tisuće, a prije pet godina bilo ih je upola manje. Svoja prava tražit će danas na prosvjedu pod premijerovim prozorom, prenosi RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari