Potvrđen i drugi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj! Policajci s maskama u Splitu rade detaljne provjere

Građanima se preporučuje držanje uputa koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo

U Hrvatskoj je u utorak potvrđen prvi slučaj koronavirusa. Obolio je mladić koji se vratio s putovanja iz Milana gdje je bio na utakmici Lige prvaka. Trenutno se nalazi u Klinici Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu u izolaciji.

Građanima se preporučuje držanje uputa koje je izdao Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Tijek događaja možete pratiti ovdje

11:00 Žena koja je jučer hospitalizirana u koprivničkoj Općoj bolnici, nije zaražena koronavirusom, pokazali su nalazi iz zagrebačke Klinike za infektivne bolesti, doznaje Hina iz koprivničke bolnice. Medicinski nalazi stigli su danas iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu, a žena će tijekom dana biti otpuštena kući. Ona se prije nekoliko danas vratila iz Italije u kojoj zbog posla povremeno boravi.

10:45 U splitskoj bolnici od srijede su preventivno zabranjeni posjeti na svim odjelima, na oba lokaliteta Firule i Križine, doznaje se u ravnateljstvu bolnice.

“Da, točno je da smo od danas zbog preventivnih mjera, odnosno zbog gripe i koronavirusa, odlučili ne dopuštati posjete bolesnicima. Ta mjera će na snazi ostati do daljnjega”, rekli su Hini iz KBC-a Split.

Drugi zaraženi radi u HEP-u, 15 radnika poslano kućama

10:30 Iz HEP-a su potvrdili kako druga zaražena osoba radi u njihovoj tvrtki u Zagrebu. Oko 15 zaposlenika obaviješteno je da ne dolaze na posao ili su vraćeni  s posla.

9:40 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je kako se u školama sve odvija normalno te da je sve pod kontrolom.

“Hladna glava pomaže, panika odmaže. Razgovarala sam s ministrom Berošem. Što se tiče škola sve je pod kontrolom. Nema razloga da se stvari ne odvijaju normalno”, rekla je Divjak.

9:15 Od 9 sati održana je redovna press konferencija Stožera civilne zaštite.

“Nakon boravka u Italiji, olakšanje mi je bilo doći u Hrvatsku. Situacija u Lombardiji nije dobra. Za razliku od njih, zadovoljan sam situacijom u Hrvatskoj. Imamo još jednog zaraženog. Ostali su nalazi negativni. Rezervni kapaciteti su značajni. Sve će biti iskontrolirano i dovedeno u savršen red. Ovo nije bolest koja predstavlja značajnu ugrozu, ovo predstavlja oblik gripe”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i pozvao građane koji imaju simptome i bili su u pogođenim područjima da dođu Kliniku u Fran Mihaljević.

Prvi zaraženi iz Italije putovao autobusom

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je kako su sada proširili područja na još neke države.

“Epidemiološka služba je imala zadatak pronaći oosbe koji su bili u kontaktu s oboljelim. Proširujemo područja na Hong Kong, Japan, Iran, Singapur, pokrajine Emilija i Romanja te Piemonte u Italiji. Krenuli su epidemiolozi na intervjuiranja  kontakata drugog zaraženog. Napravit ćemo uputstva za vrtiće i škole”, kazao je Capak.

“Trudimo se držati sve pod kontrolom. Još jedan nalaz ćemo ponoviti za djevojku mladića. Dvojica njih su hospitalizirani, imaju blagu kliničku sliku i dobro su. Ne očekujemo komplikacije”, rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, Alemka Markotić.

Napomenuli su i kako je prvi zaraženi mladić iz Italije putovao busom.

“Granična policija je uključena u rad kriznog stožera. Pojačali smo rad na graničnim prijelazima. Povećava se i broj sanitarnih inspektora. Imali smo usporenja na granicama”, kazao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Drugi zaražen je smješten u zasebnu sobu, ali obzirom da se kapaciteti pune, ravnateljica Markotić rekla je kako razmišljaju da ih stave u istu sobu.

Ministar Beroš rekao je kako je zabrana posjeta u KBC Zagreb utemeljena, no nisu konzultirali ministarstvo za odgodu operacija.

“Imamo epidemiju gripe paralelno s koronavirusom”, ustvrdio je Capak.

8:15 Ministar Vili Beroš potvrdio je za RTL kako je zaražen i brat oboljelog mladića. Nalaz djevojke je negativan. Kako se doznaje, drugi zaraženi muškarac zaposlenik je HEP-a.

7:55 U Split je stigao trajekt s putnicima iz Ancone. Policajci rade sa maskama i rukavicama. Oko 80 putnika je stiglo. Rade se detaljne provjere te pitaju putnike iz kojeg dijela Italije stižu.

Testiranju je podvrgnuta i djevojka mladića kojemu je potvrđeno da ima koronavirus.

Izdane su upute kojih se treba pridržavati

Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

redovito perite ruke sapunom i vodom ili koristite dezinficijens na bazi alkohola
kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
izbjegavajte bliski kontakt s osobama koji imaju simptome infekcije dišnih putova, imaju povišenu temperaturu i kašlju.

Osobe koje su unazad 14 dana boravile u Lombardiji i Veneti, a ne kašlju, nemaju povišenu temperaturu ili druge znakove prehlade, trebaju se javiti nadležnom liječniku-epidemiologu čiji broj mogu dobiti preko 112, poručili su iz Stožera civilne zaštite.

Izdane su i preporuke Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ako planirate putovanje u Italiju. Preporučuje se izbjegavanje odlaska u pogođene talijanske regije.

I KBC Zagreb otkazao je sve operacije koje nisu hitne.

Pročelnik zagrebačkog Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Pavle Kalinić, rekao je kako ne treba paničariti te da građani ne trebaju pustošiti trgovine, neće biti nestašica.
Ines Švagelj
Foto: RTL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari