NEPOZNAT IZVOR ZARAZE

POTVRĐENA LOKALNA TRANSMISIJA: “To je ono čega se bojimo više od mjesec dana”

Idi na originalni članak
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Prvi put su se na području Varaždinske županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom koronavirusa

Povezani VIDEO:

Oglas

U Varaždinskoj županiji danas je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a ravnatelj varaždinske bolnice upozorio je da su se prvi put na području te županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti te poručio da se treba pridržavati svih mjera prevencije iz dana u dan.

Nakon pet dana bez ijednog oboljelog u Varaždinskoj županiji, danas prijepodne prvo su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, a u međuvremenu je stigla potvrda za još dvije osobe, pa ukupan broj oboljelih sada 30, izvijestio je načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Robert Vugrin.

Zaražen i policijskih službenik

„Kod jedne novooboljele osobe radi se o policijskom službeniku srednjih godina, čija je zaraza povezana s njegovim radom u Zagrebu, a u tom kolektivu već smo imali nekoliko potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom”, rekao je Vugrin i dodao da su kontakti oboljelog još uvijek u epidemiološkoj obradi.

On je prije osam dana razvio simptome, imao je znatno povišenu temperaturu. Nije bio pod mjerom samoizolacije, ali se sam izolirao. Kod ostale četiri osobe riječ je o članovima iste obitelji, dvije osobe srednje dobi i dvije mlađe osobe, objasnio je Vugrin te napomenuo da ni jedna od novooboljelih osoba nije u trenutku pojave bolesti bila pod mjerom samoizolacije.

Ne zna se izvor zaraze

Ravnatelj Opće bolnice Varaždin Nenad Kudelić naglasio je da su se prvi put na području Varaždinske županije pojavili pacijenti s lokalnom transmisijom bolesti, bez definiranog izvora zaraze.

„To je ono čega se bojimo više od mjesec dana, da će se pojaviti slučajevi kod kojih nemamo definirani trenutak u kojem je došlo do zaraze. Do sada smo uvijek testirali kontakte i oboljeli su bili direktni kontakti pozitivnih osoba, a sada prvi put imamo osobe kod kojih nema tih uzroka”, kazao je Kudelić

Prema njegovim riječima, to su osobe koje su već neko vrijeme kod kuće, nisu bile u samoizolaciji jer nije bilo potrebe i nisu bile u dokazanom kontaktu, ali su se negdje zarazile. „To je još jedna poruka da se treba pridržavati svih mjera o kojima govorimo iz dana u dan”, naglasio je ravnatelj varaždinske bolnice.

Svi su u dobrom stanju

Iako su, prema Kudelićevim riječima, svi pacijenti koji su na liječenju u varaždinskoj bolnici, njih 24, u dobrom stanju, činjenica je da osobe dosta dugo ostaju pozitivne.

„Upravo iz tog razloga pripremili smo Studentski dom koji ima kapacitet za više od 200 takvih pacijenata i tamo planiramo u slučaju širenja zaraze smještati pacijente s blažom kliničkom slikom”, rekao je ravnatelj Kudelić.

Net.hr

Exit mobile version