EPIDEMIJA BUKTI

Potvrđeno: Britanski soj koji postaje dominantan i u Hrvatskoj 50 posto je smrtonosniji!

Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Britanska varijanta koronavirusa koja u Europi pa i u Hrvatskoj postaje dominantni soj, od početka je smatrana zaraznijom, no posljednje istraživanje objavljeno u časopisu Nature potvrdilo je strahove i iskustva liječnika – ne samo da je zaraznija već je i smrtonosnija. 

Iako se radi o radu koji još treba proći recenzije i provjere, podaci o soju virusa koji se pojavio u rujnu prošle godine na Otoku i ubrzano počeo širiti Europom i svijetom, pokazuju da je rizik od smrti povezan s ovom varijantom koronavirusa između 55 i 61 posto veći, pišu Vijesti.hr

Naša analiza sugerira kako je varijanta B.1.1.7 ne samo zaraznija od prethodnih SARS-CoV-2 varijanti već izaziva i ozbiljniju bolest, navode autori studije iz Centra za matematičko modeliranje infektivnih bolesti s londonske Škole higijene i tropske medicine, među kojima je i hrvatska znanstvenica Petra Klepac.

Tim je analizirao skup podataka koji povezuje 2.245.263 pozitivna testa na SARS-CoV-2 i 17.452 smrtna slučaja od covida-19 u Engleskoj od 1. rujna 2020. do 14. veljače 2021. U 1.146.534 (51 posto) testova prisutnost ili odsutnost B.1.1.7 mogla se identificirati zbog mutacija soja koje sprečavaju PCR amplifikaciju ciljanog gena spike.

Na temelju 4945 smrtnih slučajeva s poznatim statusom znanstvenici su procijenili da je opasnost od smrti povezana s britanskim sojem veća za 55 posto nakon kontrole po dobi, spolu, etničkoj pripadnosti, socijalnoj deprivaciji, lokaciji doma za starije, lokalnoj vlasti, prebivalištu i datumu testiranja.

“Naša analiza sugerira da B.1.1.7 nije samo prenosiviji od postojećih inačica SARS-CoV-2 nego da također može uzrokovati ozbiljnije bolesti”, zaključuju autori.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari