MAJSTOR-KEKSAR

Preminuo tvorac Domaćice: Petar Tutavac umro je u 88. godini; Stvorio je najpopularnije kekse i ušao u legendu

Foto: YouTube- Goran Kovačić/Pixsell-montaža Net.hr

U 88. godini života preminuo je prvi stručni majstor-keksar na ovim prostorima i tvorac popularne Domaćice, Petar Tutavac. Umro je u Požarevcu, gdje je osnovao tvornicu keksa Bambi.

Tutavac je rođen 1934. godine u Podgradini kod Opuzena. Sa 13 godina postao je kvalificirani radnik pletar, pa je nekoliko godina pleo košare za kruh.

Od pletara do majstora-keksara

No, s time se nije zadovoljio pa je 1949. preko sindikata upisao tečaj za keksara, koji je raspisao zagrebački Kraš. On i još jedan kolega postali su prvi školovani keksari u bivšoj Jugoslaviji, pisala je Slobodna Dalmacija.

Nakon povratka iz vojske zaposlio se u Krašu, koji je, isticao je Tutavac, tada bio jedina konditorska industrija na ovim prostorima. Uz posao je pohađao i višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji. Njegov diplomski rad i prvi keks u industrijskoj proizvodnji bila je Domaćica. Iako je kasnije doživjela razne varijacije, u osnovi je ostala ista kakvom ju je Tutavac zamislio.

Ništa nije patentirao

Nakon Kraša radio je u tvornicama u Čapljini i Leskovcu, no kruna karijere bila mu je osnivanje tvornice keksa Bambi. Ondje je, zajedno s kolegama, stvorio Plazma keks.

Zanimljivo, niti jedan svoj keks Tutavac nije patentirao. Smatrao je da sve pripada narodu, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari