MAJSTOR-KEKSAR

Preminuo tvorac Domaćice: Petar Tutavac umro je u 88. godini; Stvorio je najpopularnije kekse i ušao u legendu

Idi na originalni članak
Foto: YouTube- Goran Kovačić/Pixsell-montaža Net.hr

U 88. godini života preminuo je prvi stručni majstor-keksar na ovim prostorima i tvorac popularne Domaćice, Petar Tutavac. Umro je u Požarevcu, gdje je osnovao tvornicu keksa Bambi.

Oglas

Tutavac je rođen 1934. godine u Podgradini kod Opuzena. Sa 13 godina postao je kvalificirani radnik pletar, pa je nekoliko godina pleo košare za kruh.

Od pletara do majstora-keksara

No, s time se nije zadovoljio pa je 1949. preko sindikata upisao tečaj za keksara, koji je raspisao zagrebački Kraš. On i još jedan kolega postali su prvi školovani keksari u bivšoj Jugoslaviji, pisala je Slobodna Dalmacija.

Nakon povratka iz vojske zaposlio se u Krašu, koji je, isticao je Tutavac, tada bio jedina konditorska industrija na ovim prostorima. Uz posao je pohađao i višu Krašovu školu za inženjera konditora u proizvodnji. Njegov diplomski rad i prvi keks u industrijskoj proizvodnji bila je Domaćica. Iako je kasnije doživjela razne varijacije, u osnovi je ostala ista kakvom ju je Tutavac zamislio.

Ništa nije patentirao

Nakon Kraša radio je u tvornicama u Čapljini i Leskovcu, no kruna karijere bila mu je osnivanje tvornice keksa Bambi. Ondje je, zajedno s kolegama, stvorio Plazma keks.

Zanimljivo, niti jedan svoj keks Tutavac nije patentirao. Smatrao je da sve pripada narodu, prenosi Net.hr.

Exit mobile version