U SALZBURGU I PREDSTAVNICA PGŽ: Izbjeglička kriza glavna tema 11. Konferencije regija i gradova Europe

U Salzburgu se održava 11. Konferencija europskih regija i gradova na kojoj sudjeluje i predstavnica Primorsko-goranske županije Alemka Mirkov, savjetnica za protokol i međunarodnu suradnju. Na Konferenciji je prisutan veliki broj regija i gradova Europe koji raspravljaju o temama od značaja za njihov održivi razvoj.

Rad je započeo Generalnom skupštinom Instituta Regija Europe (IRE), neprofitne udruge osnovane prije 10 godina s ciljem jačanja političke i ekonomske pozicije regija i gradova u Europi. Nakon podnesenog izvještaja o radu u protekloj godini, konferencija je rad nastavila izlaganjima i diskusijama o aktualnoj problematici vezanoj uz priliv velikog broja izbjeglica.

U izlaganjima na ovu temu Istaknuli su se Elmar Brok, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove i član Europskog parlamenta te general Fritz Lang. U svojim su diskusijama govorili o izazovima s kojima se suočavaju zemlje u koje izbjeglice nadiru, pogotovo regije i gradovi koje moraju rješavati konkretne probleme prihvata izbjeglica, te sama Europska unija čije institucije još ne pronalaze valjana i za svih primjenjiva rješenja novonastale situacije.

Istaknuta je veličina problema te prognozirana njegova dugotrajnost. General Lang govorio je o prednostima suradnje policija zemalja članica i dao prikaz konkretnih dobrobiti te suradnje nakon velikog proširenja Europske unije 2004. godine. Zaključak svih diskusija bio je da je novonastala situacija velik problem koji zahtijeva suradnju institucija Europske unije, zemalja članica, regija i gradova.

Inače, o aktualnoj se temi razgovaralo upravo na dan kad je u Salzburg pristiglo oko 10 000 izbjeglica koji u gradu moraju i ostati jer je granični prijelaz prema Njemačkoj trenutno privremeno zatvoren.

Konferencija nastavlja s radom prema programu – temama vezanima uz inovacije, istraživanja i razvoj, regionalni turizam, lokalnu proizvodnju hrane i ostalo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari