MNOGE ĆE OVO OBRADOVATI

PRIJATELJI ŽIVOTINJA SLAVE: ”Od sljedeće godine zabranjeno korištenje petardi!”

Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Iz Udruge kažu kako su godinama lobirali za zabranu petardi, a zastupnici su na drugom čitanju jednoglasno podržali ovu zabranu.

Zakon o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja u petak je izmijenjen kako bi se zaštitili životi ljudi, smanjilo stradavanje i ozljeđivanje, posebice maloljetnika.

Izmjenama se pored dosadašnje zabrane petardi i redenika kategorije F3, zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba petardi i redenika kategorije F2 građanima za osobne potrebe.

Udruga Prijatelji životinja pozdravlja izglasavanje Konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, ali ističu kako im je žao što nisu prihvaćeni amandmani zastupnika Davora Dretara i Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja.

Kažu kako su godinama lobirali za zabranu petardi, a zastupnici su na drugom čitanju jednoglasno podržali ovu zabranu.

Iz udruge Prijatelji životinja pozdravljaju ovakvu zabranu

“Sretni smo što se, nakon osam godina naše kampanje za zabranu svih vrsta petardi, današnjim izglasavanjem u Saboru dogodio dugoočekivan povijesni trenutak za Hrvatsku. Zahvaljujemo Ministarstvu unutarnjih poslova i saborskim zastupnicima koji su uvažili apele udruga, javnosti, stručnjaka i institucija za prestanak terora petardama”, izrazio je zadovoljstvo predsjednik udruge Prijatelji životinja Luka Oman.

Naglasio je da aktualna dozvola uporabe pirotehnike od 27. do 30. prosinca nema smisla jer se tada ne slavi ništa.

“Cilj je smanjiti te stravične ozljede djece, kao i pomoći ljudima koji moraju, umjesto proslave, svake godine provoditi blagdane zatvoreni u kući, pod sedativima, sa spuštenim roletama, strepeći hoće li njihovi prestravljeni ljubimci preživjeti pucanje ili će umrijeti od zastoja srca” dodao je.

Zabrana tek od 2. siječnja

Iz udruge su također poručili da bi i sadašnjost i budućnost novogodišnjih i drugih proslava tijekom godine trebala biti suvremena tehnologija koja omogućava atraktivna rješenja koja obogaćuju slavlja, a bolja su za ljude i životinje.

Budući da zabrana petardi stupa na snagu tek 2. siječnja, pozvali su građane da 2021. godinu proslave bez petardi i ostale bučne pirotehnike.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari