PRILIKA ZA IZNOŠENJE (KONTRA)ARGUMENATA: Počinje javna rasprava o plutajućem LNG terminalu na Krku

Danas počinje javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš za plutajući terminal na otoku Krku. Javna rasprava će trajati do 28. studenoga 2017.

Podloga za javnu raspravu je Studija utjecaja na okoliš u kojoj su na skoro 600 stranica iscrpno obrađeni mogući utjecaji plutajućeg LNG terminala na sve sastavnice okoliša s predloženim mjerama zaštite. Odluku o upućivanju Studije je na javnu raspravu donijelo je stručno povjerenstvo Ministarstva zaštite okoliša i energetike 13. listopada, temeljem rasprave na 2. sjednici Povjerenstva održanoj 10 listopada u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike. U radu Povjerenstva aktivno sudjeluju predstavnici općine Omišalj i Primorsko-goranske županije, svojim prijedlozima i komentarima utječu na kvalitetu i sadržaj Studije utjecaja na okoliš te artikuliraju ključne interese lokalne zajednice.

Javna rasprava sastavni je dio postupka procjene utjecaja na okoliš koji se u Hrvatskoj provodi za sve objekte za koje postoji obaveza provođenja ove procedure. U Europskoj uniji se procjena utjecaja na okoliš provodi skoro 30 godina i ima za cilj osigurati sve podloge za što kvalitetnije donošenje odluka u odlučivanju o pitanjima zaštite okoliša.

„LNG terminal ima dugu povijest i nije nepoznanica na otoku Krku i Primorsko-goranskoj županiji. O njemu se govorilo u okviru rasprava o kopnenom LNG terminalu. Kako plutajući LNG terminal ima specifičnosti o kojima do sad nije bilo riječi u Hrvatskoj, pozivam sve zainteresirane da se uključe u javnu raspravu. Želimo pružiti odgovor na sva pitanja koja zanimaju i brinu lokalnu zajednicu, i što je najvažnije, stvoriti preduvjete za realna i zadovoljavajuća rješenja.“, izjavio je Goran Frančić, direktor LNG Hrvatska.

Tijekom javne rasprave, Studiju utjecaja na okoliš moći će se pregledati u Velikoj vijećnici Općine Omišalj, na adresi Prikešte 13, radnim danom od 9 do 16 sati te u Informativnom centru Grada Rijeke – RI INFO, Korzo 18 b, radnim danom od 8 do 10 i od 14 do 16 sati.

Središnji događaj javne rasprave je javno izlaganje o Studiji utjecaja koje će se održati 15. studenoga 2017. godine, u sportskoj dvorani Osnovne škole Omišalj u Omišlju, na adresi Baječ 8, s početkom u 17 sati.

Građani koji neće moći prisustvovati javnom izlaganju, a žele dati svoje komentare, mogu ih upisati u knjige primjedbi na mjestima javnog uvida ili ih u pisanom obliku mogu dostaviti na adresu: Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, Rijeka, Slogin kula bb, s naznakom Javna rasprava o Studiji o utjecaju na okoliš, te na e-adresu: jelena.canik@pgz.hr zaključno s danom završetka javne rasprave.

Prijedlozi, mišljenja i primjedbe moraju biti napisani čitko i razumljivo, uz ime i prezime, adresu i potpis podnositelja, a oni koji ne budu dostavljeni u roku neće se moći uzeti u obzir u pripremi izvještaja o javnoj raspravi.

Javnu raspravu će koordinirati i provoditi Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije.

LNG Hrvatska i projekt izgradnje LNG terminala (kopnenog i plutajućeg) na otoku Krku

LNG Hrvatska d.o.o. je tvrtka osnovana 2010. s ciljem izgradnje i upravljanja infrastrukturom (LNG terminalom) koja omogućuje prihvat, skladištenje i uplinjavanje plina. LNG se posebnim brodovima može dovoziti iz različitih dijelova svijeta. Plin se prevozi ohlađen na 162 0C, a hlađenjem mu se smanjuje volumen za približno 600 puta. Najveći svjetski izvoznik LNG-a je Katar sa skoro 30 % udjela.

LNG terminal strateški je investicijski projekt Republike Hrvatske i jedan od 195 ključnih energetskih infrastrukturnih projekata Europske unije poznatih kao Projekti od zajedničkog interesa ili Project of Common Interest. To su projekti koji trebaju pomoći u ostvarivanju zajedničkih energetskih i klimatskih ciljeva Europske unije. Europska komisija je prepoznala LNG terminal kao važan projekt koji će omogućiti sigurnost opskrbe zemalja jugoistočne Europe koje većinom ovise samo o jednom dobavnom pravcu te je kao jedan od ključnih projekata uvršten na listu Europske strategije energetske sigurnosti. Vlada Republike Hrvatske donijela je u lipnju 2016. odluku o ubrzavanju aktivnosti na realizaciji projekta kroz fazni razvoj i implementaciju prve faze projekta kao plutajućeg LNG terminala. Projekt realizacije LNG terminala tako se dijeli u dvije faze:

Fazu realizacije plutajućeg LNG terminala ili Floating Storage Regasification Unit koji ima konstrukciju broda. Plutajući terminal služi za prihvat LNG brodova, pretovar plina u spremnike na plutajućem terminalu, uplinjavanje plina (vraćanje iz tekućeg u plinovito stanje) i njegovu isporuku u plinovode do krajnjih kupaca. Plutajući LNG terminal financira se i sredstvima Instrumenta za povezivanje EU ili Connecting Europe Facility i to u ukupnom iznosu od iznosu od 102.147.000 eura.

Fazu realizacije kopnenog LNG terminala s pravomoćnom lokacijskom dozvolom od 25. rujna 2016.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari