HRVATSKA U SVJETSKOM VRHU

Video | Prvi put transplantirali dječaku pluća, muškarcu srce i jetru: U Hrvatskoj prošle godine presađeno 255 organa!

Na nacionalni dan darivanja organa, Hrvatska ima razloga za ponos. Prošle godine presađeno je 255 organa – što nas smješta u sam svjetski vrh. Rezultatima se pohvalio najveći KBC. Prvi put su transplantirali dječaku pluća, a odraslom muškarcu srce i jetru

Prije šest godina transplantirana su joj pluća u Beču. Čekala ih je godinu dana, a prije toga bila je na kisiku 24 sata na dan.

“Bilo je dosta stresno. Cijeli taj proces čekanja na sam organ je nešto što čovjeka dosta mu postavlja pitanja sam sebi hoće li to sve uspješno proći. Hoće li uopće preživjeti”, govori transplantirana pacijentica iz Dubrovnika Jelena Dominiković.

Preživjela je. Jelena je medicinska sestra i predaje u školi u Dubrovniku. Kaže, nakon najvažnijeg poziva promijenila je melodiju zvona.

“Kad je poziv došao to je bio jedan trenutak koji ću pamtiti cijeli život. Bilo je dosta stresno, uzbuđeno, sretna sam bila, ali i istovremeno tužna, jer znam da je negdje netko izgubio nekoga svoga. Išli smo s hitnom prema Beču, policija nas je pratila do granice”, prepričava Jelena.

U KBC-u Zagreb su prvi put dječaku transplantirali pluća, a muškarcu istovremeno srce i jetra. Za sve veliki izazov.

“Transplantacija jetre koja je inače i za zdravo srce vrlo zahtjevna i može dovesti do problema sa srcem, a kada imate tek ugrađeno novo srce, onda je to još više rizik”, kaže voditelj Odjela za anesteziologiju, poslijeoperacijsko zbrinjavanje KBC-a Zagreb Željko Čolak.

Kažu – to je kruna njihove karijere. Ovaj dvojac vratio se s godišnjeg odmora u operacijsku salu.

“Nas je bilo 6 plus 4 tehničara i svatko je vjerujte mi od malo poslije tri ujutro do 18:30 poslijepodne imao pune ruke posla. Svatko je nešto radio”, kaže Tina Tomić Mahečić iz Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju, intenzivnu medicinu i terapiju boli

Organi su stigli preko Eurotransplanta i to od dva donora. Organizacijski – težak i zahtjevan posao.

“Vrijeme za srce je 4 sata, a za jetru je nešto duže – dakle do 8 ili 9 sati. To je sve trebalo uskladiti, tako da mislim da je malo reći da je možda ukupno sudjelovalo 100-tinjak ljudi uključeno”, govori voditeljica Odjela za koordinaciju transplantacija i eksplantacije Jasna Brezak.

Hrvatska je prošle godine u okviru Eurotransplanta proslijedila 85 organa, a primila 66. Lani je napravljena i kombinirana transplantacija jetra gušterača tanko crijevo.

“Ukupno do sada 54 organa, od toga 20 bubrega, 17 jetri, 15 srca i 2 transplantacije pluća. U našoj ustanovi je također transplantirano četvero djece”, kaže predstojnik Klinike za urologiju KBC-a Zagreb Željko Kaštelan.

Prvo srce presadili su prije 35 godina, a od tada kažu – ruše i svoje rekorde.

“Ove godine smo učinili 15 transplantacija na Rebru, a ono što je bio svojevrsni rekord je prosinac prošle godine i siječanj ove godine gdje smo na Rebru obavili čak 12 transplantacija srca”, kazao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Miličić.

Lani je obavljeno 255 transplantacija, dok se na listama čekanja nalaze 344 pacijenta,izvještava Leona Šiljeg za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari