PREDVIĐANJA SU BILA POGREŠNA?

Riječki imunolog Trobonjača: ‘Vraćamo se na početak epidemije’. Broj umrlih od COVID-a u srpnju je šokantan!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Ovog su mjeseca od COVID-a ili s njim u Hrvatskoj preminule čak 123 osobe

Brojke ne lažu da je COVID i dalje živi među nama, a o tome najbolje govori činjenica koliko je bilo umrlih u proteklih 10 dana u Hrvatskoj. Tako je tijekom lipnja ove godine od COVID-a ili s njime u RH umrlo 75 osoba, kod kojih je ova zarazna bolest izazvala tešku kliničku sliku.

Da može biti i gore pokazale su brojke umrlih u srpnju ove godine. Do sada su u srpnju ove godine od COVID-a ili s njim u RH preminule 123 osobe, odnosno u 21 dan je u prosjeku od COVID-a dnevno umiralo gotovo šest osoba. Ono što posebno zabrinjava jest činjenica da je u posljednjih 10 dana, počevši od 11. srpnja do jučer, od COVID-a ili s COVID-om u RH umrla 81 osoba. Dakle, u posljednjih 10 dana umrlo je šest osoba više negoli u cijelom lipnju, a do kraja srpnja ima još 10 dana.

Zašto su brojke umrlih i brojke oboljelih porasle Slobodna Dalmacija je upitala prof. dr. sc. Zlatka Trobonjaču, imunologa sa Sveučilišta u Rijeci.

“Brojke umrlih, nažalost, takve su kakve jesu iz jednostavnog razloga što su i brojke novooboljelih u velikom porastu. A kada imate velik broj oboljelih, tada je i brojka umrlih puno veća, odnosno raste. Od soja omikron, odnosno njegovih podvarijanata BA.4 i BA.5, koje se jako brzo šire, među ostalim, obolijevaju stariji ljudi, kronični bolesnici, oni koji imaju neko akutno oboljenje, onkološki bolesnici, ali i oni koji su se cijepili dvjema dozama ili ‘boosterirali’ prije više od šest mjeseci. Svi oni mogu ‘uhvatiti’ omikron, i to podvarijantu BA.5 koja je kod nas prisutna. Ta podvarijanta dobro zaobilazi stečeni imunitet i lako ju je dobiti”, objašnjava Trobonjača.

Što je zaražena osoba slabijeg zdravstvenog stanja, to je izvjesnije da će loše završiti ako “uhvati” omikron.

“Recimo, osoba koja ima zatajenje pluća, bubrega, jetre ili neko srčano, onkološko oboljenje i u takvom se stanju zarazi COVID-om, ‘ne piše joj se dobro’. Ako je uz to još starije životne dobi, opasnost je još i veća. Mnogi će reći za neku stariju osobu ‘ionako bi umrla, ima 85 godina života’. Ali, nitko tada ne vodi računa o tome da je takva ‘stara’ osoba mogla još poživjeti, nitko ne zna koliko, da kojim slučajem nije oboljela od COVID-a. Zamislite da ste nekom stogodišnjaku, prije 15 godina, rekli ‘ionako će umrijeti, ima 85 godina’, a eto on je poživio do stote. Svaki život je vrijedan pažnje i borbe i zbog toga bismo se svi, a posebno rizične skupine ljudi, trebali čuvati od COVID-a”, kaže dr. Trobonjača.

Prošle, 2021. godine u ovo doba godine imali smo odlične brojke, puno manje nego ove danas, a ako se ovakve brojke nastave, u sljedećim danima i mjesecima ne očekuje nas ništa dobro.

“S obzirom na to da brojka umrlih kasni za brojkom novooboljelih u pravilu od tri do pet tjedana, jasno je da ćemo umrle koji su se sada inficirali imati za otprilike mjesec dana”, ističe je prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača.

Mnogi su govorili kako će COVID postati bolest slična gripi i kako ćemo s njime moći živjeti manje-više isto kao s gripom. To vrijeme još nije došlo, jer su COVID brojke umrlih samo u srpnju ove godine približno iste brojci umrlih u cijeloj sezoni gripe 2019. godine, tj. u šest mjeseci gripe, kada još nitko nije ni znao za COVID, prenosi RTL.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari