Škole dobile upute za virtualnu nastavu, iz županijskog Stožera očekuje se odluka o zatvaranju vrtića, škola i fakulteta

Ilustrativna fotografija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Predmetni nastavnici dobit će informaciju direktno o predmetima u svojim virtualnim učionicama

Glavni savjetnik ministrice obrazovanja Marko Košiček izjavio je u četvrtak da su škole jučer dobile upute kako se pripremiti za virtualnu nastavu ako će zbog koronavirusa škole morati biti zatvorene, te istaknuo da tu pripremu svi moraju napraviti bez obzira kada kreće taj model.

“Škole su jučer dobile uputu kako se pripremiti. Prvi korak je aktivirati službene e-mail adrese koje imaju svi učenici i nastavnici i s njome, primjerice, pristupaju e-dnevniku. Više od 95 posto učenika to koristi i u zadnja dva mjeseca se ulogiralo, 90 posto učitelja, 85 posto u visokom obrazovanju. Ona manjina koja još to nije napravila to treba napraviti”, kazao je Košiček.

Naglasio je da je to pripremna radnja koju svi moraju napraviti bez obzira kada kreće. Radi se za cijelu Hrvatsku, a sreća u nesreći je, dodaje, što postoji program lumen na kojem je već 55.000 učitelja, a oni koji nisu, sad im je zadnja prilika da se unutra uključe.

“Dodatni korak koji sad svaki ravnatelj treba napraviti je malu komunikaciju unutar zbornice, dakle virtualnu zbornicu. Predmetni nastavnici dobit će informaciju direktno o predmetima u svojim virtualnim učionicama. Ovdje je mjesto gdje cijeli kolektiv može virtualno komunicirati. Nakon toga razrednik formira svoju zajednicu razreda gdje se na razini razreda može komunicirati”, pojasnio je Košiček.

Naglašava da je to kontinurani proces koji se treba napraviti, pripremna radnja i ne govori se još o kretanju u to.

Podsjetimo, jučer je načelnik Stožera civilne zaštite PGŽ, zamjenik župana Marko Boras Mandić, nakon sjednice Stožera civilne zaštite na konferenciji za medije rekao kako “sadašnja epidemiološka situacija na našem području nije takva da bi donosili mjere zatvaranja vrtića, škola i fakulteta”.

Od ponedjeljka je međutim na snazi zabrana posjeta u županijskim domovima za starije osobe.

Od petka neće biti nastave u školama u Istri, a proglašenje iste ili slične odluke očekuje se danas i za Primorsko-goransku županiju.

POVEZANI VIDEO