SLUČAJ KREŠIMIRA BAGARIĆA: DORH traži da sud ispita djecu – traži i produljenje pritvora za vjeroučitelja koji je sipao govor mržnje

‘Naglašavamo kako će ovo državno odvjetništvo poduzeti sve zakonom propisane radnje u cilju donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke’

U slučaju zagrebačkog vjeroučitelja Krešimira Bagarića, kojeg su učenici Osnovne škole ‘Matija Gubec’ snimili kako na nastavi sipa govor mržnje, priopćenjem se oglasilo zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo koje na početku podsjeća da je 29. prosinca već objavilo da je Bagarića ispitalo nakon čega je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanjem istražnog zatvora.

Sudac istrage je prijedlog djelomično prihvatio te je Bagarića u Remetinec poslao na 15 dana zbog opasnosti od utjecaja na jednu svjedokinju, dok je prijedlog po osnovi utjecanja na još tri svjedokinje i opasnosti od ponavljanja istog djela odbio, na što se DORH žalio Izvanraspravnom vijeću, čija se odluka još čeka.

DORH nadalje ističe da namjerava kao svjedoke predložiti i djecu koja su bila na spornom satu vjeronauka.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je 4. siječnja proveo dokaznu radnju ispitivanjem jednog svjedoka nakon čega je Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu, u cilju dodatnog utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti počinjenja kaznenog djela, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu provođenje dokaznog ročišta radi ispitivanja većeg broja svjedoka temeljem članka 235. u svezi članka 236. stavka 1. točka 1. ZKP-a. Sucu istrage je, slijedom navedenog, predloženo i određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od utjecaja na novopredložene svjedoke (članak 123. stavak 1. točka 2. ZKP-a)”, navodi se u priopćenju.

“Naglašavamo kako će ovo državno odvjetništvo poduzeti sve zakonom propisane radnje u cilju donošenja meritorne državnoodvjetničke odluke, no, koristimo priliku točno informirati javnost s obzirom da su u pojedinim medijima objavljene netočne informacije o ulozi stručnih suradnika izvanpravne struke u državnom odvjetništvu u odnosu na ispitivanje djece svjedoka. Stručni suradnici izvanpravne struke u državnom odvjetništvu ne sudjeluju u pripremi djece svjedoka za ispitivanje niti na bilo koji način sudjeluju u njihovom ispitivanju. Ispitivanje djece svjedoka provodi sudac istrage na prijedlog državnog odvjetnika sukladno članku 292. stavku 1. i 2. ZKP-a. Provodi ga uz pomoć stručnog suradnika izvanpravne struke na sudu čije je sudjelovanje u ispitivanju djece svjedoka propisano člankom 11. stavkom 1. i 2. Pravilnika o radu stručnih suradnika izvanpravne struke na poslovima delikvencije mladih i kaznenopravne zaštite djece u državnim odvjetništvima i na sudovima“, zaključuje se u priopćenju.
Vijesti.hr
Foto: Google Maps

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari