ZNAKOVI SE GOMILAJU

SMRTONOSNA JESEN PRIJETI EUROPI: Predah od koronavirusa je možda bio samo privremen: ‘Imamo vrlo ozbiljnu situaciju!’

Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Smrtonosna jesen prijeti Europi nakon privremenog predaha: ‘Brojevi slučajeva u rujnu trebali bi poslužiti kao poziv na buđenje svima nama’

Dok su godišnji odmori i zabave uzrokovali širenje koronavirusa tijekom kasnog ljeta u Europi, postojala je jedna umirujuća konstanta: niži broj preminulih od Covid-19. Međutim, posljednje brojke iz najpogođenih zemalja kontinenta pokazuju da je predah možda bio samo privremen, piše Bloomberg.

Prema podacima iz Francuske, Italije, Njemačke, Nizozemske i Ujedinjenog Kraljevstva, virus se ponovno počeo širiti u starijim populacijama. U Francuskoj se njegova prevalencija među onima u dobi od 75 godina i više nego udvostručila u posljednja tri tjedna.

Pomak bi mogao biti prijelomna točka jer se Europa suočava s još jednim valom virusa. Rastući broj slučajeva među starijim osobama, više izvještaja o klasterima unutar staračkih domova i broj smrtnih slučajeva koji se povećavaju “glavni su znakovi upozorenja”, objavila je u četvrtak francuska agencija za javno zdravstvo.

Ozbiljna situacija

“Imamo vrlo ozbiljnu situaciju koja se odvija”, rekao je Hans Kluge, regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Europu. Po prvi put je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak nosio masku. “Brojevi slučajeva u rujnu trebali bi poslužiti kao poziv na buđenje svima nama.”

Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, jedan 75-godišnjak ima 220 puta veću vjerojatnost da će umrijeti ako se zarazi koronavirusom u odnosu na svoju 27-godišnju unuku.

U Francuskoj je ministar zdravstva Olivier Veran ukazao na zabrinjavajući porast broja pacijenata s Covid-19 na intenzivnoj njezi. Više infekcija među najstarijim ljudima znači da će sljedećih tjedana vjerojatno biti još više hospitalizacija i smrtnih slučajeva, rekle su francuske vlasti. Budući da je oboljelim ljudima obično potrebno nekoliko tjedana da se stanje pogoršaju, postoji vremensko kašnjenje prije nego što nove infekcije počnu uzrokovati pomak u stopi smrtnosti među ljudima starije dobi.

Čak se i u Njemačkoj, koja je uspjela održati sedmodnevnu stopu zaraze na niskoj razini od oko 11,5 slučajeva na 100.000 stanovnika, zaraza koju su donijeli putnici počela širiti po staračkim domovima.

Primjer toga je Kaufbeuren, gradić u Bavarskoj. Virus se prvi put pojavio samo sporadično kod ljudi koji su se tek vratili s putovanja, rekao je gradonačelnik Stefan Bosse u video izjavi ranije ovog mjeseca. “To se sada nažalost promijenilo”, rekao je Bosse. Prvo je pozitivan bio samo jedan radnik u lokalnom domu za starije ljude. Do ovog tjedna virus se proširio na tridesetak štićenika i osoblja, prema Institutu Robert Koch.

Vlasti moraju pronaći način da zaštite stare ljude bez da ih stavljaju u karantenu, rekao je u petak francuski predsjednik Emmanuel Macron. “Pojačavamo pravila”, rekao je Macron, uključujući i osiguravanje da je osoblje staračkih domova testirano. “Znamo da su izolacija i samoća loši za stare ljude.”

Net.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari