SPAŠAVANJE GORSKOG KOTARA: Prvi korak – izmjene Zakona o cestama koje će olakšati troškove čišćenja snijega

Župan Komadina predlože da se Uprava šuma podružnica Delnice izdvoji iz sastava Hrvatskih šuma i stavi pod upravljanje PGŽ s ciljem da najšumovitiji dio Hrvatske ima puno veće koristi od svog prirodnog blaga

Župan Zlatko Komadina i čelnici goranskih gradova i općina održali su sastanak s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. U ime ministarstva delegaciju je primila zamjenica ministra Sonja Bošnjak sa suradnicima, a teme razgovora bile su poteškoće u radu svih goranskih općina i gradova te potrebne promjene kako bi se stanje poboljšalo.

Goranski čelnici istaknuli su pozitivan dojam prvog sastanka na kojem su istaknuli kako su ovakvo teško stanje u velikoj mjeri usmjerili kriteriji indeksa razvijenosti koji su nerealni za goransko područje. Iz ministarstva su rekli kako je njihova analiza pokazala neodrživost tih kriterija za brdsko-planinska područja te su najavili da se pripremaju izmjene koje će utjecati na smanjenje indeksa razvijenosti.

Na sastanku je također napomenuto da se spremaju izmjene Zakona o cestama koje će olakšati troškove čišćenja snijega na goranskom području koje bi trebala snositi država.

Rečeno je i kako će u roku od mjesec dana između goranskih lokalnih samouprava i Ministarsva regionalnog razvoja biti potpisan ugovor o korištenju sredstava Fonda za kapitalne projekte, koja će se moći koristiti za sufinanciranje ili financiranje kapitalnih projekata koji je potrebno kvalitetno pripremiti.

Župan Zlatko Komadina predložio je da se kroz pilot-projekt pokuša izdvojiti Uprava šuma podružnica Delnice iz sastava Hrvatskih šuma i stavi pod upravljanje Primorsko-goranske županije s ciljem da najšumovitiji dio Hrvatske ima puno veće koristi od svog prirodnog blaga nego sada.

Za tu problematiku u daljnje razgovore trebalo bi uključiti i državno poduzeće Hrvatske šume d.o.o.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari