SRAMOTNO

Spremni na kazne: HDZ žensku kvotu nije ispoštovao, SDP bi mogao dati 20 zastupnica

Patrik Macek/Pixsell

Zbog nepoštivanja ženske kvote na listama za Sabor neke će stranke i ovaj put morati platiti kazne

Najviše (550 tisuća kuna), čini se, HDZ koji se zakonskom odredbom o barem 40 posto žena na svakoj listi uopće ne zamara.

Vladajuća stranka žensku kvotu nije poštovala ni na jednoj listi, općenito ima sramotno malo žena na njima, a i one koje su mjesta na listama dobile stavljene su na vrlo loše pozicije. U devetoj jedinici, primjerice, na listi HDZ-a samo su dvije žene, a prva od njih je tek na devetoj poziciji. Ništa bolje nije ni u 10. jedinici gdje HDZ ima tri žene, a prva je tek na desetome mjestu, piše Večernji list.

No unatoč HDZ-ovu podbačaju što se tiče ženske kvote, statistika u Saboru nakon parlamentarnih izbora 5. srpnja ipak ne bi trebala biti loša. I to prije svega zahvaljujući Restart koaliciji koja bi sama, što se iščitava iz njezinih lista, mogla dati više žena nego što ih je u Sabor ušlo nakon proteklih parlamentarnih izbora kada je mandat dobilo samo 19 zastupnica.

Naime, SDP je kao veliku novost uveo zip-model, što znači da je odlučio, prvi put dosad na parlamentarnim izborima, ponuditi jednak broj žena i muškaraca te ih na listi poredati potpuno ravnopravno. Iako tu odluku nije proveo do kraja, odnosno u nekim jedinicama ima odstupanja, a i za koalicijske partnere isto pravilo nije vrijedilo, vidljiv je veliki napredak.

Potrebnu žensku kvotu neće poštovati samo u 8. jedinici, što znači da može očekivati kaznu od 50 tisuća kuna. U toj jedinici prve pozicije na listama ima IDS koji je dao samo jednu ženu, a prva žena na toj listi je SDP-ovka Mirela Ahmetović, i to tek na petome mjestu. U toj jedinici SDP se nije držao vlastita pravila o zip-modelu. Od osam pozicija koliko ih ima, pet je SDP-ovki, a nije poštovao do kraja ni zip-model, pa je tako na 13. poziciji Vojko Obersnel, a zadnji Peđa Grbin.

Mirela Holy, nezavisna s liste Restart koalicije Mirela Holy koja je 7. u prvoj izbornoj jedinici, smatra i da su kazne od 50 tisuća kuna po listi zbog nepoštivanja ženske kvote smiješno male.

“Stranke će radije odustati od kvote i platiti kaznu nego da se drže zakona i na liste postavljaju žene jer ili imaju novca pa im to nije problem ili nemaju pa se nitko od njih i ne može naplatiti. Jedino je rješenje takve liste bez ženske kvote odbaciti, kao što je to slučaj u Francuskoj”, kaže Holy i dodaje kako su kritike da na liste moraju najbolji, neovisno o tome jesu li žene ili muškarci, obična glupost jer u patrijarhalnom društvu kao što je naše, bez jasnih pravila, u Saboru žena ne bi ni bilo.

Da ispuni žensku kvotu, vrlo je blizu bio Domovinski pokret Miroslava Škore, koji po šest žena ima u osam izbornih jedinica, od deset za koliko je predao liste. Domovinski pokret zakazao je u osmoj izbornoj jedinici, u kojoj je pet žena, a najmanje ih je u drugoj, u kojoj je nositelj liste sam Miroslav Škoro. Ondje su se našle samo tri žene.

Gleda li se, međutim, ukupan broj pripadnica ljepšeg spola na popisu Pokreta, od 140 predloženih ljudi, njih je 64. Također, to je stranka s najviše žena nositeljica liste, pa su se prve na popisima koje će birači zaokruživati našle Vesna Vučemilović u četvrtoj, Carla Konta u osmoj i Ruža Tomašić u desetoj izbornoj jedinici.

Zip-modelom Pokret se nije vodio pa stvarne šanse za ulazak u Sabor, osim preferencijalno, realno imaju samo nositeljice te eventualno Karolina Vidović Krišto, koja je treća u devetoj izbornoj jedinici, i Ružica Vukovac u petoj.

Iz Mosta, koji je svoje liste predao jučer kasno poslijepodne, su kazali Večernjem listu da su svuda zadovoljili kvote. “Kazniti bi nas eventualno mogli za treću izbornu jedinicu, u kojoj imamo manjak muškaraca”, rekao je politički tajnik stranke Nikola Grmoja te dodao kako ni Most nije koristio zip-model jer je liste slagao ovisno o kvaliteti budućih saborskih zastupnika. Most ima dvije nositeljice, Mariju Selak Raspudić u prvoj te Marinu Budimir u petoj izbornoj jedinici.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari