STIŽU ZAKONSKE PROMJENE

Stiže novi zakon – vozačima električnih romobila promjene neće najbolje sjesti!

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

‘Naše je mišljenje da je suživot vozača romobila, pješaka i biciklista moguć pod uvjetom da se romobilisti kreću prilagođenim brzinama kretanja, a to znači ne brže od čovječjeg hoda’ ističe Posavec

Lijepim vremenom, a još više cijenama goriva, električni romobili postaju sve omiljenije sredstvo prijevoza, no koliko god su prisutni u prometu, do sada ne postoje u zakonu.

No brusi se novi zakon o prometu prema kojemu će električni  romobilima biti nova kategorija  vozila i moći će se voziti isključivo biciklističkim stazama. Ako biciklističkij staza i traka nema, moći će se kretati nogostupom, ali brzinom isključivo onom kojom se kreću pješaci.

Bilo je krajnje vrijeme’

“Po našem mišljenju, bilo je krajnje vrijeme da se nešto napravi, ali s obzirom na to da nemamo dovoljno biciklističke infrastrukture, napravljen je kompromis od strane MUP-a, a to je da električni romobili u koriste u prvom redu biciklističke površine, rekao je Danijel Posavec, voditelj poslova Prometne policije u PU varaždinskoj za HRT.

” Naše je mišljenje da je suživot vozača romobila, pješaka i biciklista moguć pod uvjetom da se romobilisti kreću prilagođenim brzinama kretanja, a to znači ne brže od čovječjeg hoda”, dodao je Posavec.

No ograničenje brzine nije jedina novost jer će zakon propisati i nošenje kacige.

” S tim se slažem i mislim da je to stvarno u redu jer pad s romobila je puno opasniji nego pad s bicikla”,  smatra Fran Bijelić se svakodnevno koristi električnim romobilom, piše Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari