SLUČAJ POTRESAO HRVATSKU

Video | Što je Escherichia coli, bakterija koja se nalazila u krvi preminulog dječaka ? ‘I dalje je otvoreno jedno pitanje’

Pitanje je što bi se dogodilo pacijentu koji nije onkološki, a da primi zaraženi krvni pripravak

U Klinici za dječje bolesti Zagreb dijete (5) je preminulo 2018. godine nakon što je primilo krivi pripravak zaražen bakterijom Escherichia coli.

Dječak se prema zapisniku Zavoda za sudsku medicinu liječio u bolnici zbog jedne vrste tumora na mozgu, a nakon što je primio pripravak došlo je do naglog pogoršanja stanja. Dječak je preminuo zbog septičkog šoka nakon infekcije. Naknadno su iz pripravka izolirali bakteriju E. coli.

Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu sada prema nepravomoćnoj presudi mora isplatiti milijun kuna s kamatama obitelji preminulog petogodišnjeg dječaka.

Escherichia coli – normalan stanovnik našeg tijela i čest uzročnik bolesti

“Ne bih komentirala ništa, ne bih ništa ni odgovarala vama. Dolazi Uskrs i uskrsni blagdani i želimo ga provesti u miru. I ne bi do pravomoćne presude davali nikakve izjave niti ništa”, rekla je dječakova majka za RTL.

“U okviru liječenja naručeni su i trombociti, pripravak trombocita nakon kojeg je neposredno došlo do pogoršanja općeg stanja djeteta. Liječnici su posumnjali na kontaminaciju uzorka iz vanjske ustanove koja se bavi transfuzijskom medicinom”, poručio je ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roič.

“I dalje ostaje pitanje zašto ove presude mora proći pet godina, zašto obitelj mora biti izložena svim tim traumama pet godina jer bi to trebalo biti nešto puno kraće, kad se utvrde sve okolnosti i dođe do vještačenja i da taj proces ide puno brže i da se skrati ova cijela muka za obitelj”, poručila je Jasna Karičić Zanetti , predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Escherichija coli je patogena bakterija. Pitanje je što bi se dogodilo pacijentu koji nije onkološki, a da primi zaraženi krvni pripravak.

“Teško je reći. Naravno da opće stanje i imunitet onkološkog pacijenta i u takvoj fazi terapije i u toj fazi bolesti je izuzetno teško. Naravno da i kod zdravih pacijenata bi uvjetno to moglo rezultirati teškim posljedicama za zdravlje”; kazao je Roić.

Petogodišnji dječak je umro od septičkog šoka. Iz zagrebačke Klinike za dječje bolesti kažu da do sada nikad nisu imali ovakav tragičan slučaj, prenosi Net.hr.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari