POPUT SCENA IZ SF FILMOVA

Jezivi crveni krug od 360 kilometara blještao iznad Jadrana! Evo objašnjenja neobične pojave

Foto: Google Maps

Mnogi znanstveni portali u svijetu su se raspisali o ovome fenomenu koji je jako kratko trajao na nebu

U noći 27. ožujka mogao se vidjeti veliki prsten crvene svjetlosti iznad središnje Italije i našeg dijela Jadrana.  National Geographic piše da je prsten izgledao poput scene iz znanstveno-fantastičnih filmova.

Mnogi znanstveni portali u svijetu su se raspisali o ovome fenomenu koji je jako kratko trajao na nebu.

“Jezivi prsten crvenog svjetla bliješti poput golemog NLO-a iznad Italije. Što je to bilo?”, stoji u naslovu Live Sciencea.

Fotograf Walter Binotto uspio je snimiti fotografije koje su pokrenule mnogo teorija. Ubrzo su se javili znanstvenici koji su objasnili o čemu se radi.

O čemu je točno riječ?

Fenomen je također poznat kao emisija svjetlosti i vrlo niske frekvencije poremećaja zbog izvora elektromagnetskih impulsa ili skraćeno ELVE.

Promjer kruga u ovom slučaju iznosio je 360 ​​km, a predstavlja vrstu poremećaja koji nastaje u stratosferi ili mezosferi uslijed intenzivnog elektriciranja grmljavinskih oluja. Odnosno, kada elektromagnetski impulsi munje pogode ionosferu našeg planeta u njenim gornjim dijelovima, pojavljuje se crvena svjetlost.

Prvi put su snimljene 1990. godine, a razlog tome leži u činjenici da su uglavnom vidljive samo iz svemira. Stručnjaci tvrde da je nekoliko njih uhvaćeno objektivima NASA-inih kamera, ali da je ova posljednja najbolja slika sa Zemlje, piše Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari