IVOR IVANIŠEVIĆ

SUD ODLUČIO: Crkvenjak koji je godinama silovao psa proglašen krivim

Foto: Screenshot: Index/HBK/YouTube

Općinski kazneni sud u Zagrebu danas je crkvenjaka Ivora Ivaniševića proglasio krivim.

Nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora.

Ivanišević prema presudi mora platiti troškove suđenja u ukupnom iznosu od 19 tisuća kuna.

Olakotna okolnost mu je prijašnja neosuđivanost, a otegotna dulji vremenski period u kojem se kazneno djelo odvijalo.

Što piše u presudi?

Ivanišević je, prema tekstu presude, proglašen krivim jer je u vremenu od neutvrđenog dana 2009. do 21. rujna 2015. na različitim adresama na području Hrvatske te u stanu kojim se koristio u Zagrebu s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebne boli i patnje, seksualno općio sa svojim psom pasmine rodezijski ridgeback.

Sudilo mu se u odsutnosti

Presuda je stigla samo tjedan danas prije zastare, koja bi u ovom slučaju nastupila 21. rujna. Ivaniševiću, koji je inače zaposlenik Europskog parlamenta i već duže vrijeme se nalazi na bolovanju, se sudi u odsutnosti s obzirom da je nedostupan hrvatskim organima progona ali i belgijskoj policiji, piše Index.hr. 

Podsjetimo, Ivanišević je, prema optužnici, izgladnjivao pse, a potom bi im, nakon silovanja, za nagradu davao hranu i vodu. Sve je to snimao i dokumentirao na stotine CD-ova i DVD-ova, koje je policija pronašla u njegovu stanu. Ivor Ivanišević već šest godina uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj.

VIDEO DANA:

Podsjetimo, Općinski kazneni sud je za njim raspisao tjeralicu nakon što se nije pojavio na sudu 16. ožujka.

Bivši član Vijeća za ekumenizam HBK

Ivanišević je bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a suđenje je izbjegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Ivanišević je uhvaćen u velikom lovu na pedofile, a tražio je da se javnost isključi sa suđenja, što mu je isprva i odobreno, ali to rješenje je uskoro ukinuto, pa je javnost imala pravo saznati sve detalje optužnice.

Mediji su pisali da je Ivanišević preko interneta slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos. Slike je slao čak i s e-mail adrese svoje tvrtke, registrirane za grafički dizajn, pa istražiteljima nije bilo teško otkriti njegov identitet. U pretresu njegova stana pronađeno je 111 DVD-ova i CD-ova zanimljivih istražiteljima, a oduzete su mu i memorijske kartice te mobiteli.

“Kujica je uginula, bila je potpuno razvaljena od silovanja”

Rodezijski goniči, koje je po optužnici seksualno zlostavljao, smješteni su u Dumovec, ali kujica je vrlo brzo uginula od ozljeda koje joj je nanio.

“Kujica je uginula ubrzo nakon dolaska u sklonište. Bila je potpuno razvaljena od silovanja. Mužjak je još živ. U Dumovcu je”, doznali smo ranije od aktivista za zaštitu životinja koji su skrbili za pse oduzete Ivaniševiću.

Tvrdio da je sklonište u Dumovcu krivo za loše stanje pasa

Ivaniševića se optužnicom teretilo da je pse zlostavljao punih šest godina te da je kujici koju je silovao hranu i vodu davao tek nakon što bi zadovoljio svoj spolne sklonosti. Tako je ona zapravo bila dresirana za silovanje i prihvaćala ga je bez branjenja. Zapravo je siroti pas mogao birati između silovanje ili trajne gladi, žeđi i batina.

Ivanišević se na ispitivanju branio šutnjom, dok je krivnju za loše stanje pasa pokušao svaliti na sklonište u Dumovcu, tvrdeći da su oni krivi jer nisu kod kujice prepoznali lažnu trudnoću i kožne alergije, pa je valjda zbog toga kujica uginula.

Što radi u Europskom parlamentu?

Nakon podizanja optužnice Ivanišević je dane provodio u Bruxellesu. Zaposlenik je Europskog parlamenta.

“Radi u Direktoratu za financije, u Odjelu za obračunavanje dnevnica i putnih troškova zaposlenika Europskog parlamenta. Priča se da živi na nekoj farmi”, rekao je krajem 2019. za Index jedan zaposlenik EP-a, koji je zamolio za anonimnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari