AH, TA PELUD...

Suša ne stvara probleme samo poljoprivrednicima: Alergičari na mukama, ambrozije nikad više

Gdje je to situacija najteža?

Ne vide se u zraku, ali zbog njih se teško diše. Pelud ambrozije alergičarima upravo stvara probleme. “Peckanje očiju, grlo svrbi, naticanje očiju i tako”, kaže Zagrepčanka Đana.

“Nisam ja, al su moji unuci oba dva. Šmrcaju, suze im cure na oči… Baš ih muči jako”, kaže sugrađanka Fatima.

Nisu jedini. Zbog ambrozije u zagrebačkoj Poliklinici za bolesti dišnog sustava ovih dana imaju više pregleda i alergoloških testiranja nego inače. “Mi ćemo napravit to alergološko testiranje, znamo da smo alergični, pokušat ćemo je izbjeći i uzimat ćemo lijekove”, kaže Radovan Zrilić, internist i pulmolog.

Visokim koncentracijama pogoduje suša pa se alergičarima savjetuje boravak u zatvorenom, klimatiziranom prostoru, a pri izlasku nošenje kapa, sunčanih naočala pa i zaštitnih maski, prenose RTL Vijesti.

Koncentracija peludi ambrozije u Zagrebu je i dalje vrlo visoka, no u Slavoniji je ima najviše.

“Primjerice Virovitica, Osijek, tamo su po pet, šest puta više vrijednosti i tamo je uistinu situacija najteža što se tiče alergičara na ambroziju”, kazala je voditeljica Laboratorija za aerobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar”, Barbara Stjepanović.

Osječki komunalni redari tijekom ove godine izdali su 75 upozorenja zbog neuklanjanja korova, nakon čega je većina vlasnika pokosila zemljišta. Njih 15, koji to nisu učinili, dobit će prekršajne naloge. Kazne se kreću od tisuću do 5 tisuća kuna.

“Imamo i ukrižene alergijske reakcije. Pa onda netko od naše djece, događa se, kaže, neće dinju, neće lubenicu, mango, a zapravo je alergičan na ambroziju. Ima taj oralni alergijski sindrom, peckanje u ustima, otok usana”, kaže Zrilić.

Koncentracije peluda polako opadaju, no ambrozija će biti prisutna sve do pojave prvog mraza, koji se očekuje tijekom listopada.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari