HEIMLICHOV ZAHVAT

Video | Tim liječnika spasio 14-godišnjaka koji se gušio zbog kikirikija. Kako reagirati u takvim situacijama?

Najbolje je da se ovakva situacija vama uopće ne dogodi, no ako do nje ipak dođe Heimlichov zahvat jedna je od akcija, kojom možete pružiti pomoć sebi ili drugima

Kikiriki u plućima i opasnost od gušenja. Otklonjeni hitnom i delikatnom intervencijom.

“U području glasnica gdje imate suženje – ili će tu ispasti to strano tijelo ili ćete ga elegantno izvući van. Kod nas se dogodilo to da je sve bilo čvrsto i stabilno i na kraju smo ga izvukli van”, kaže Matej Šapina, zamjenik predstojnika Klinike za pedijatriju KBC-a Osijek, izvještava Bojan Uranjek za RTL.hr.

Sve se dobro završilo jer su u osječkoj bolnici spremni za ovakve slučajeve.

“Promptno rješavamo takve slučajeve, naravno u suradnji s našim pedijatrima radiolozima, anesteziolozima”, kaže Hrvoje Mihalj, pročelnik Klinike za ORL i kirurgiju glave i vrata KBC Osijek.

“10 ljudi koji se bavi samo jednim malim, naizgled tako malim problemom od kojeg čovjek može umrijeti”, kaže Šapina.

A do takvog problema najčešće dolazi u dječjoj igri. Znate li kako treba postupiti?

“Znam da se treba uhvatiti iza leđa, da mu se priđe i da ga se uhvati i pokuša mu to istjerati što je pojeo”, kaže Ivana Hršak iz Osijeka.

“Pa nekako bi otvorila usta i pokušala izvaditi prstom, ako ne ide, onda ne bi gurala nazad, može se ugušiti dijete”, kaže Marija Miladić iz Osijeka.

“Znam kad su djeca mala onda ih se treba okrenuti za noge i onda ovaj malo potapšati po leđima, a za odrasle mislim da se ovdje radi pritisak pa da se izbaci taj komad hrane”, kaže Vanesa Petrović iz Valpova.

Struka potvrđuje i poručuje.

“Treba raditi znači, takozvani Heimlichov hvat, prije toga lupiti dijete više puta po leđima. Ako se ne dogodi da dođe do ekstrakcije stranog tijela onda što prije doći u bolnicu”, kaže Mihalj.

Najbolje je da se ovakva situacija vama uopće ne dogodi, no ako do nje ipak dođe Heimlichov zahvat jedna je od akcija, kojom možete pružiti pomoć sebi ili drugima, izvještava Bojan Uranjek za RTL.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari