Imaju sve više vozača, sve više putnika, ali i sve više problema. Uber je u Hrvatskoj naišao na otpor i državne administracije i privatne konkurencije. Prošlog tjedna Carina je zaplijenila vozila Uberovih vozača koje su prijavili taksisti. Ali u Uberu objašnjavaju – naši vozači se ne bave taksi prijevozom

Još prošlog tjedna na cesti, sada pod budnim okom Carine. Vozila kojima su se prevozili korisnici Ubera – prošlog su petka zapljenjena! I otad su pod ključem carinskog dvorišta na Bregani!

“Osobe koje su bile predmet nadzora obavljale su taksi prijevoz, a da nisu ispunjavale osnovne kriterije za obavljanje taksi prijevoza, to znači da su obavljale djelatnost za koju nisu bile registrirane”, objašnjava viši inspektor u Službi za mobilne jedinice Sektora za nadzor Carinske uprave Predrag Juratovac.

Taksi prijevozom u Zagrebu može se baviti onaj s dozvolom grada – a za to je uvjet licenca! U Uberu tvrde svi vozači imaju licence i registrirani su za prijevoz putnika! A do dozvola ne mogu jer ih grad ne izdaje do 2017. No tvrde – vozači koji koriste Uber – ionako nisu taksisti.

“Oni se ne bave taksi prijevozom! Ne stoje na stajalištima, ne zaustavlja ih se rukom, ne voze preko tračnica. Registrirani su za prijevoz putnika, ali riječ je o najmu vozila s vozačem”, uvjerava Loic Amado iz Ubera.

“Ne, koliko ja poznajem Zakon o prijevozu, to se ne može tretirati nekakvom drugačijom djelatnošću jer to sve ima obilježja auto taksi prijevoza”, odgovara voditelj Odsjeka za javni gradski, cestovni i autotaksi prijevoz Dubravko Mahović.

Jasan je odgovor gradskog ureda za promet, a stvar se dodatno komplicira jer u tom istom Uredu objašnjavaju i da postojeći taksisti već imaju dogovorene cijene, pa bi, ako žele zarađivati i putem Ubera – morali zatražiti njihovu prilagodbu, a takav zahtjev u Uredu još nisu dobili.

“Ne, ne, kod nas se registriraju cijene, odnosno zahtjev za novim cjenicima se registrira kod nas. A Uber opet radi u Hrvatskoj? Pretpostavljam da je to razlog zašto je carinska uprava izašla na teren”, kaže Mahović.

Anonimna prijava Carini navodno je stigla od konkurencije. U udruženju Radio taxi to nisu potvrdili, no ni demantirali, a o Uberu nemaju niti jednu lijepu riječ.

“Uberu po ovome treba apsolutno zabraniti da nikad više ne dođe u RH jer ju je prevario u startu”, kaže predsjednik Udruženja Radio Taxi Zagreb Jozo Kovačević.

Dok ih konukrencija ne voli, grad u kojem rade – ne razumije njihov poslovni model, a Carina istražuje – u Uberu se hvale rastom – i vozača i putnika!

“Otvoreni smo za sastanak sa Carinom koji smo zatražili, a da se ovakvo što više ne ponovi. Vrlo je važno da iza naših vozača stojim 100 posto”, poručuje Amado.

Zbog problema s Carinom – nisu nimalo uplašeni, dapače – najavljuju širenje i nove usluge – Uber brod, helikopter, pa čak i Uber hidroavion!

Josip Antolić (vijesti.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari