KLIMATSKI EKSTREMI

U Americi polarna megaoluja, s druge strane toplinski val u Australiji: Jutro u Sydneyju 38°C

foto: twitter

Jaki toplinski valovi mogu biti opasni osobito za starije ljude, bebe, djecu, trudnice itd. Tjelesna temperatura djece može porasti četiri ili pet puta brže od odraslih i nikada ih ne treba ostavljati u parkiranim automobilima, rekla je ministrica hitne pomoći Viktorije

U glavnom gradu Južne Australije, Adelaideu, temperatura je preko noći bila 27,4 stupnja te je stoga ovaj dio države na vrhuncu toplinskog vala. Najmanja australska država Victoria noćas je imala najtopliju noć u posljednje četiri godine, piše Guardian.

Jutros je u Sydneyu bilo već 38 stupnjeva, a upozorenja su izdana za Južnu Australiju, Victoriju, Tasmaniju, Novi Južni Wales i na nekim dijelovima Zapadne Australije.

Riječ je o klimatskim ekstremima, jednom na sjevernoj, a drugi na južnoj hemisferi. Očekivano je da će temperature biti 8-16 stupnjeva Celzijusa iznad prosjeka. Jaki toplinski valovi mogu biti opasni osobito za starije ljude, bebe, djecu, trudnice itd.

Tjelesna temperatura djece može porasti četiri ili pet puta brže od odraslih i nikada ih ne treba ostavljati u parkiranim automobilima, rekla je ministrica hitne pomoći Viktorije.

“Jednostavno je, nikada ne ostavljajte svoju djecu samu u automobilu – posljedice mogu biti smrtonosne”, rekla je Gabrielle Williams u utorak.

Ipak, od srijede se očekuje promjena vremena, doći će kiša i udari vjetra do 90 km/h. Razarajući vjetrovi i jake grmljavinske oluje mogli bi predstavljati opasnost, rekli su iz Zavoda za meteorologiju, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari