NE DAJU ZAJEDNIČKO DOBRO

Video | U Hrvatskoj nema privatnih plaža, ali… Hoćemo li plaćati ulazak na plažu kao u Italiji!?!

Nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru još je u izradi. Građani su jasni da jasniji biti ne mogu – pomorsko dobro mora ostati za sve!

Hoćemo li ulazak na plažu morati plaćati? Iz udruge Pokret otoka strahuju da će to biti rezultat novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Zato su poslali otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću i ministru Olegu Butkoviću. Kakav je odgovor i je li scenarij naplate ulaska na plažu uopće realan – provjerila je RTL-ova Kristina Čirjak.

Išlo se nekoć na Bačvice samo s plaćenom ulaznicom ili se skakalo preko ograde, a tako bi moglo biti ponovno kada se donese novi Zakon.

Julio Žuvela, Split: “Sjećam se ja toga, to je onda koštalo pet dinara. Mi smo uvik imali neku rupu u ogradi, tako da sam ja protiv tih koncesionara da išta naplaćuju na tom vodenom putu. Ja sam za slobodu kupača.”

Đovani iz Splita: “Ajde molim te, jedino što još imamo more i ovo turista. Ostalo nam je ništa i još da moram platiti za to ništa, ma ajde molim te.”

U udruzi Pokret otoka ističu kako plaže moraju ostati u javnoj upotrebi i da neće podržati nikakvo ograničavanje njihovog korištenja.

Maja Jurišić, predsjednica udruge Pokret otoka: “Što bi značilo da se ovim novim prijedlogom zakona zapravo dozvoljava jedinicama lokalne samouprave da sami definiraju na kojim plažama će javna uporaba biti djelomično ili potpuno ograničena.”

“Možemo potvrditi kako se ni u kojem slučaju ne može govoriti o tome kako će novi Zakon olakšati ograđivanje i naplatu ulaska na plažu. Upravo suprotno, Zakon koji se priprema trebao bi jasnije i detaljnije propisati postupke i obveze koje imaju davatelji koncesije i koncesionari.”

Uvjeravaju da će novi zakon obvezati sve jedinice lokalne samouprave da bolje štite pomorsko dobro. U Hrvatskoj je 350 plaža u koncesiji, ali s besplatnim pristupom. Ulaz se plaća na 18 plaža. U Splitsko-dalmatinskoj županiji na nijednoj. Baš svugdje svatko može doći i staviti svoj ručnik.

Matea Dorčić, pročelnica Odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije:

“Ovaj koncept koji se često povlači u medijima, nekakva privatna plaža, taj koncept ne postoji. Svaka plaža je pomorsko dobro u općoj upotrebi i može se samo djelomično ograničiti dodjelom koncesije, ali opet niti ta koncesija ne podrazumijeva ni ogradu ni zabranu pristupa domaćim ili stranim gostima. Mogu utješiti i domaće i strane goste da na području Splitsko-dalmatinske županije niti potpunog isključenja, ograđivanja, niti naplate ulaska na plažu.”

U Italiji već sada sasvim drukčija priča. Plaže su većinom pod koncesijama.

Luigi iz Italije: “Primjerice, u Italiji ne možete naći ovoliko slobodnih i lijepih mjesta. Sve je privatno i morate iznajmiti ležaljke i slično.”

Iako je nacrt prijedloga Zakona o pomorskom dobru još je u izradi, u Pokretu otoka su jasni; koncesija treba biti iznimka, a ne pravilo. Pomorsko dobro, dobro za sve, a ne samo za odabrane, izvještava Kristina Čirjak za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari