BEČ JE SVE PRIPREMIO

U ovoj zemlji će sa 600 eura kazniti svakoga tko se odbije cijepiti

Foto: A. S./Unsplash

Austrijski mediji objavili su nacrt prijedloga zakona po kojem se obavezno cijepljenje uvodi 1. veljače. A ako netko odbije i platiti, kazne će biti brutalne…

Obavezno cijepljenje u Austriji od veljače, i to uz novčane kazne, praktično gotova stvar postalo je još u drugoj polovici prošlog mjeseca. Sad se doznaje i kakve će konkretno kazne morati snositi oni koji žive u Austriji, a odbiju se cijepiti nakon što dobiju poziv od ministra zdravstva Wolfganga Mücksteina.

Austrijski Heute objavio je nacrt zakona prema kojem cijepljenje protiv COVID-a 19 u ovoj zemlji postaje obavezno od 1. veljače 2022. To su odmah prenijeli ostali mediji u ovoj zemlji.

Tko već do 15. ožujka ne bude imao u svojoj e-cijepnoj ispravi da je cijepljen bit će kažnjen s do 600 eura.

Ako nakon tri mjeseca još uvijek ne bude cijepljen, vlasti će mu odrezati još do 600 eura kazne. I tako svaka tri mjeseca, odnosno, ako bi netko tvrdoglavo odbijao cijepiti se, prema prijedlogu zakona godišnje će morati plaćati do 2400 eura kazne.

Predviđene su i iznimke. Cijepiti se na poziv neće morati oni koji mogu dokazati da su u prethodnih šest mjeseci preboljeli koronavirus, oni koji imaju medicinsku potvrdu da je cijepljenje protiv COVID-a za njih kontraindicirano zbog zdravstvenih problema, djeca mlađa od 14 godina i trudnice.

Heute doznaje i to da će novocijepljeni drugu dozu morati primiti najranije 14 dana nakon prve doze, a najkasnije nakon 42 dana. Treću, pak, dozu morat će primiti između 120 i najkasnije 270 dana poslije. Tko to prekrši… Da, slijedi mu novčana kazna.

A što ako bi netko, povrh necijepljenja, još odbio dobrovoljno platiti kaznu? Prijedlog zakona kaže da će se to smatrati prekršajem koji će nositi posebnu kaznu, i to od 3600 eura.

Austrija je necijepljene već ranije izložila strogim ograničenjima kretanja i kontakata, od ponedjeljka 15. studenog za njih je uveden lockdown.

“Teška srca smo se odlučili na ovaj korak”, kazao je tim povodom tada austrijski kancelar Alexander Schallenberg.

Ono što je prevagnulo bilo je stanje u bolnicama koje su se zbog pretrpanosti oboljelih od COVID-a već pripremale za trijažu poput one ratne, da se odlučuje tko će od pristiglih oboljelih ići na liječenje prije, a tko će morati čekati dok se oslobodi mjesto u bolnici, bilo da netko ozdravi ili da netko umre.

Iz jedne bolnice u Gornjoj Austriji APA je izvijestila da je u dva dana bilo toliko umrlih od COVID-a da više nisu imali mjesta u mrtvačnici. Tijela su stoga odlagali kako su se već mogli snaći.

“Trupla smo zbog pretrpanosti morali smještati po hodniku”, za APA je kazala medicinska radnica kojoj je redakcija zaštitila identitet.

Desetak dana poslije raspoloženje za cijepljenje u Austriji se tako promijenilo da je Beč bilježio 12 puta više cijepljenja dnevno nego dva tjedna ranije. Diljem zemlje broj onih koji su dnevno odlazili po prvu dozu rastao je između 10 i 15 posto. Sve to događalo se u vrijeme kad su se austrijske vlasti tužile na preniskih 65 posto stanovništva potpuno zaštićenih cjepivom od COVID-a.

Tih dana su, izvještavajući o protestu protiv epidemioloških mjera u Zagrebu, njemački, austrijski, švicarski i drugi mediji s njemačkog govornog područja redom za Hrvatsku navodili da je “riječ o zemlji u kojoj je samo 46,5 posto stanovnika potpuno cijepljeno”.

Kad je prije tri dana glavni stručnjak za zdravstvo SPD-a Njemačke, dakle najveće stranke uskoro vladajuće koalicije u Njemačkoj, Karl Lauterbach javno zatražio uvođenje zabrane ulaska u javne prostore svima koji nisu ili cijepljeni ili preboljeli, a još usto da moraju imati i negativan brzi test, Hrvatska je imala tjednu incidenciju zaraženih od 1090 na milijun stanovnika.

Njemačka je imala 687 novooboljelih na svakih milijun stanovnika, a prosječno umrlih dnevno na milijun stanovnika Njemačka je tada imala 3,51 umrlih od COVID-a, dok je Hrvatska bila na 16,17 umrlih na milijun stanovnika dnevno.

Angela Merkel i njen skori nasljednik Olaf Scholz vrlo su se brzo složili oko Lauterbachovog prijedloga s tim što se sad i u Njemačkoj naveliko govori o mogućnosti uvođenja obaveznog cijepljenja.

DPA je danas objavio rezultate istraživanja koje je naručio od YouGov i prema njima, 63 posto svih ispitanih odgovorilo je da su za to da se uvede zakonska obaveza za sve da se cijepe protiv COVID-a 19.  Da su protiv toga, odgovorilo ih je 30 posto. Sedam posto je bilo neodlučnih.

Samo dva tjedna ranije za obavezno cijepljenje bilo je 52 posto stanovnika Njemačke.

Prije nekoliko tjedana austrijski kancelar Alexander Schallenberg poručio je naciji:

“Dugo je vladao politički konsenzus oko toga da ne želimo obvezno cijepljenje u našoj zemlji, ali moramo pogledati stvarnosti u oči. Dugo, možda i predugo, smo mislili da ćemo uspjeti uvjeriti ljude da se cijepe dobrovoljno. Ne želimo peti val, ne želimo šesti, ni sedmi val.”, piše S. Županić za RTL Vijesti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari