PARLAMENTARNI IZBORI 2024.

U saboru sve češće spominju mogućnost tehničke vlade, evo što bi to točno značilo!

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Pojam tehničke vlade nije novost u hrvatskoj politici. Najpoznatija je tzv. Oreškovićeva tehnička vlada, koja je počela djelovati u lipnju 2016. nakon što je u saboru izglasano raspuštanje Hrvatskog sabora, piše Index.hr.

To je ipak bila drugačija situacija od trenutne, jer je tada sam sabor zatražio raspuštanje, a sada bi se mogla dogoditi situacija da Hrvatska mjesecima nema novi saziv sabora ako ni HDZ-ova ni SDP-ova koalicija ne uspiju prikupiti većinu glasova među onima koji su izabrani za Hrvatski sabor. Može li Hrvatska uopće funkcionirati s tehničkom vladom na duži rok, u kojim situacijama nastaje tehnička vlada i kakve su joj ovlasti?

Tko je doveo do tehničke vlade Tihomira Oreškovića 2016.?

  1. lipnja 2016. je, sa 125 glasova za, 15 protiv i 2 suzdržana, Hrvatski sabor izglasovao nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću, što je u konačnici rezultiralo prijevremenim parlamentarnim izborima u rujnu 2016.

Prijedloge samoraspuštanja uputili su klubovi IDS-a i nezavisnog Furija Radina, SDP-a, SDSS-a i Mosta nezavisnih lista, HDSSB-ovi zastupnici Branimir Glavaš i Josip Salapić, dvoje zastupnika Hridi Drago Prgomet i Irena Petrijevčanin Vuksanović te Ivan Sinčić (Živi zid). Tadašnja tehnička vlada je trajala sve do 14. listopada, kada je konstituiran 9. saziv Hrvatskog sabora za čijeg je predsjednika izabran Božo Petrov.

Što je radila Oreškovićeva tehnička vlada?

U ta nepuna četiri mjeseca nije bilo problema s funkcioniranjem države iako je tehničkoj vladi ograničeno djelovanje i samo je “održavala hladni pogon”. Dapače, mnogi smatraju da je ta vlada bila najbolja u novijoj povijesti Hrvatske.

Tehnički ministar financija u toj vladi bio je Zdravko Marić. Isplata plaća i mirovina nije ni u jednom trenutku došla u pitanje, jer je to ionako zadano državnim proračunom koji je izglasao Hrvatski sabor.

Jedna od većih promjena koje je tehnička vlada napravila je bilo razrješenje radne skupine za kurikularnu reformu na čelu s Borisom Jokićem, što je napravio tehnički ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar na zahtjev same radne skupine.

Na predzadnjoj sjednici tehničke vlade su i dvije turističke investicije proglašene strateškim projektima: autokamp Punta nova na Pagu, u koji je investirala tvrtka u suvlasništvu Pavla Vujnovca, i obnova hotela Park u Rovinju.

Ta tehnička vlada, iako s ograničenim ovlastima, nipošto nije bila impotentna. Osim navedenog, mijenjala je i Zakon o državnim službenicima, dijelila državna jamstva, uredbom izmijenila Zakon o HRT-u te prihvaćala brojna izvješća o radu državnih institucija.

Što je to tehnička vlada i koje su joj ovlasti?

U zakonima ne postoji točno definiran pojam “tehnička vlada”, niti se igdje spominje, ali i mediji i ustavni stručnjaci koriste taj termin za opisivanje vlade kojoj je završio mandat i koja posao obavlja do formiranja nove vlade, uz određena ograničenja.

Jedino što u zakonima dolazi blizu pojma tehničke vlade je članak 7. Zakona o Vladi Republike Hrvatske, koji kaže da, ako Hrvatski sabor prihvati ostavku predsjednika vlade, ona obavlja “tehničke poslove” do imenovanja nove vlade.
AD

Tehnički je prema odredbama Zakona o postupku primopredaje ovlasti svaka vlada koja djeluje od datuma raspisivanja izbora do uspostavljanja nove vlade tehnička vlada.

To proizlazi iz članka 4. u kojem se navodi da od dana raspisivanja izbora vlada ne smije donositi odluke o imenovanjima na dužnosti osim iznimno imenovati vršitelja dužnosti u slučajevima kada je to nužno radi osiguranja nesmetanog rada tijela državne uprave ili drugih državnih tijela.

Po članku 5. istog zakona određeno je da od dana raspisivanja izbora ne smije zaključivati ugovore značajnije vrijednosti, osim ako bi nezaključivanje ugovora prouzročilo znatnu materijalnu štetu, ili je nužno radi ispunjenja međunarodnih obveza Republike Hrvatske. Nije dobro definirano što je to “značajnija vrijednost” ni “znatna materijalna šteta” pa su moguće interpretacije dosta široke.

Tehničke vlade su normalna pojava u demokraciji

Tehničke vlade su uobičajena pojava u parlamentarnim demokracijama, namijenjene očuvanju stabilnog funkcioniranja države u vrijeme transfera vlasti i održavanja “statusa quo”. Strogo uzevši, one ne bi trebale mijenjati zakone i istinski “vladati” jer nemaju demokratski legitimitet.

U engleskom jeziku se koriste termini “caretaker government”, ali se u principu radi o istoznačnici s hrvatskim pojmom “tehnička vlada”. Najčešće ne postoji zakonski točno određen pojam za takav oblik vlade i više se radi o neformalnom konsenzusu o nazivlju.

U britanskom sustavu su određene tri situacije kada se uspostavlja “tehnička vlada” (eng. caretaker government). To je tijekom kampanje za opće izbore, ako Donji dom izglasa nepovjerenje i ako izbori daju nejasan rezultat. Slično kao u Hrvatskoj.

Najduža tehnička vlada u povijesti

Najduža tehnička vlada u povijesti je trajala 652 dana, nakon što se u prosincu 2018. raspala vlada u Belgiji. To nije bio jedini put da se to dogodilo, jer je nakon izbora 2010. trebalo 541 dan da se sastavi nova vlada, a za to vrijeme vladala je tehnička vlada.

U Belgiji nisu zabilježene teškoće s funkcioniranjem državnih institucija i gospodarstva za vrijeme vladavine tehničkih vlada. BDP je rastao, plaće su stizale, proračuni su se izvršavali. Hrvatska je također u dobroj situaciji za slučaj da dođe do višemjesečnog rada tehničke vlade, kao što se dogodilo 2016. Odsustvo promjena je bolje od loših promjena, piše Index.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari